Expositie archeologie “Verhalen uit eigen bodem”

Vanaf vrijdag 3 november is de nieuwe en uitgebreide archeologische presentatie in ’t Hof van Assendelft voor het publiek toegankelijk. Dit is geen wisseltentoonstelling, maar onderdeel van de vaste presentatie. Deze expositie is tot stand gekomen dankzij de medewerking van Stichting Archeologie Hoeksche Waard (SAHW). De ‘Muziekkamer’ op de eerste verdieping staat vol met bijzondere archeologische vondsten uit de Hoeksche Waard. Deze voorwerpen zijn stille getuigen van de eilandgeschiedenis.

Bij het ontstaan van de Hoeksche Waard gaan we meestal uit van de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Maar de bewoning van het gebied gaat veel verder terug. Hoe ver terug weten we dankzij de archeologische vondsten van het eiland. SAHW speelt hierin een belangrijke rol. De bijzondere bodemvondsten uit de Hoeksche Waard vertellen hun eigen, unieke verhalen.

Deze omgeving kwam bijvoorbeeld onder invloed te staan van de oude Romeinen. De archeologen vonden bij Maasdam, Westmaas en Mijnsheerenland voorwerpen die getuigen van een luxueus leven. Sommige huizen waren voorzien van dakpannen en centrale verwarming. De zogenaamde artsendoos – een grafgift – laat zien dat de Romeinen ook hun medische kennis hebben overgedragen.

Bodemvondsten confronteren ons helaas ook met moderne kwesties zoals het niet afbreken van kunststof in ons huisafval. Bij recent archeologisch onderzoek in de haven van Strijen werd plastic verpakkingsmateriaal en speelgoed uit de periode 1960-1980 gevonden.