Yuverta Klaaswaal en Bibliotheek Hoeksche Waard gaan samenwerken

VMBO-school Yuverta Klaaswaal en de Bibliotheek Hoeksche Waard gaan intensief samenwerken voor het verbeteren van de leesmotivatie en mediawijsheid onder leerlingen. Op 4 juli tekenden Humphrey Tellings en Conny Schoonderwoerd, de nieuwe schoolleiders van Yuverta, een samenwerkingsovereenkomst met de Bibliotheek. Yuverta krijgt daarmee een eigen Bibliotheek op school.

Een goede taalontwikkeling is belangrijk voor het vergroten van je kansen en mogelijkheden in de samenleving. Door de Bibliotheek op school komen leerlingen in aanraking met boeken en worden ze op een laagdrempelige manier gestimuleerd om te lezen. De leerlingen hebben nu toegang tot hun eigen collectie bibliotheekboeken.

“Voor onze leerlingen is het heel belangrijk goed te kunnen lezen en wat ze lezen ook te begrijpen. We willen ze daar zo veel mogelijk bij ondersteunen en de samenwerking met de Bibliotheek is daar een waardevolle aanvulling op.” legt Humphrey uit. “Maar ook je weg vinden op internet en daar verantwoord mee om kunnen gaan, moeten we echt wel aandacht geven.” vult Conny hem aan.

Afgelopen schooljaar is er al intensief samengewerkt om lezen meer aandacht te geven binnen het lesaanbod op Yuverta. Deze samenwerking is zo positief bevallen dat nu deze stap naar een structurele samenwerking wordt gezet.

Bij de Bibliotheek op school is er ook aandacht voor digitaal burgerschap en mediawijsheid. “Voor aankomend schooljaar zijn al mooie activiteiten gepland: een schrijversbezoek, groepsbezoeken aan de bibliotheek, een lessenserie over gedichten en workshops over de digitale overheid.” Vertelt Renaldo Vroon, leesconsulent bij de Bibliotheek Hoeksche Waard.

Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesmotivatie en mediawijsheid op school én thuis. Lezen is een bewezen manier voor een betere woordenschat, verbeterde concentratie en zorgt voor meer inlevingsvermogen. Met deze samenwerking heeft Yuverta een eigen schoolbibliotheek, een mooie en actuele collectie en krijgen leerlingen boekentips en workshops om te ontdekken welke boeken en genres zij leuk vinden.

Over de Bibliotheek op school

De ‘Bibliotheek op school’ is een landelijke aanpak voor het onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken. Met een wisselende aangepaste boekencollectie, leesbevorderingsactiviteiten en aandacht voor mediawijsheid, werkt de bibliotheek samen met de school aan het vergroten van leesplezier en mediawijsheid bij leerlingen. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/educatie.