Constructief Hoeksche Waard vraagt meer aandacht voor de ouderen in de Hoeksche Waard

Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota hebben wij gepleit voor meer hulp voor ouderen die geen gebruik maken van inkomensvoorzieningen, omdat ze hier onvoldoende van op de hoogte zijn of de weg gewoon niet weten te vinden om daar gebruik van te kunnen maken. Volgens de Nationale Ombudsman leven sommige ouderen daardoor onder het sociaal minimum. Er wordt te veel van deze mensen verwacht dat ze alles maar zelf kunnen regelen en alles weten. Voor velen is dat echter te veel gevraagd.

De motie van ons, die gebaseerd is op een meer proactieve benadering en daar een concreet plan van te maken, is door de raad weggestemd en dat terwijl de wethouder zelf heeft toegezegd om dit punt mee te nemen bij de evaluatie van het armoedebeleid, aldus Werner de Jong, fractievoorzitter van Constructief Hoeksche Waard. Onze motie werd alleen gesteund door BurgerBelangen, GroenLinks, ChristenUnie en WOW.

Zo loopt ook het tijdelijk gratis maken van het Openbaar Vervoer voor minima per 1 oktober 2023 af en hebben wij gevraagd om dit te continueren. Iedereen in de Hoeksche Waard moet overal aan mee kunnen doen. Dat betekent dat inwoners zonder auto in de Hoeksche Waard overal moeten kunnen komen. Vele ouderen hebben geen auto, maar kunnen nog wel op de bus stappen, maar dan moeten zij dit wel kunnen betalen. We moeten ook vereenzaming zoveel mogelijk zien te voorkomen. De wethouder heeft toegezegd om dit verzoek binnen het college te gaan bespreken. Wij zijn hoopvol gestemd, want de kosten van deze tijdelijke maatregel blijken mee te vallen in tegenstelling tot de koopkrachtontwikkeling.

Ook de Rotterdampas invoeren kan een welkome voorziening zijn. Deze pas is ooit als bezuiniging afgeschaft, maar in 2021 heeft de wethouder toegezegd deze weer te zullen invoeren. Dat is helaas nooit gebeurd. Wij hebben hier deze week expliciet naar gevraagd in het belang van iedereen die hier dankbaar gebruik van zou willen maken. Er wordt helaas wederom gesteld dat inwoners deze zelf kunnen financieren via een bepaalde regeling in de gemeente, maar dan ga je weer uit van de zelfredzaamheid van hulpbehoevende inwoners, waaronder vooral ouderen. Hoe mooi zou het niet zijn dat je dit product als gemeente concreet aan kan bieden. Menig inwoner zou daar blij van worden. Nu weet niemand de juiste weg te vinden, dus hebben ze geen Rotterdampas. Ook hierover zijn wij hoopvol gestemd na de toezegging van de wethouder dat hij hier serieus naar zal kijken.

Laten wij met zijn allen ervoor zorgen dat het voor iedere inwoner prettig wonen, leven en werken in onze mooie Hoeksche Waard is, aldus Werner de Jong