Waterschap herstelt dijk na beverburcht

Er is een beverburcht aangetroffen in de Oostmolendijk in Numansdorp. Het talud was al behoorlijk verzakt. Het waterschap herstelt momenteel de dijk en plaatst nog deze week bevergaas.

Dijkgraaf en portefeuillehouder waterveiligheid Jan Bonjer: “De bever is natuurlijk een beschermde diersoort. Een beverburcht is een imposant bouwwerk van gangen en een groot nest van takken en plantenresten. Door deze beverburcht is het talud flink beschadigd. De regionale waterkering is voor het gebied een belangrijke dijk. Daarom wordt de dijk hersteld en bevergaas geplaatst.”

De bever is in opkomst in het werkgebied van het waterschap. Hollandse Delta is extra waakzaam dat dit geen afbreuk doet aan de veiligheid van dijken en wegen. De bevers van de betreffende beverburcht bouwen momenteel elders in het gebied verder. Ook daar houdt het waterschap hen in de gaten.

De provincie Zuid-Holland verleende een ontheffing voor het verwijderen van de burcht en de herstelwerkzaamheden. De weg op de dijk was niet beschadigd.