Creatief tekenen

De gloednieuwe lesmethode ‘Creatief Tekenen voor het Basisonderwijs’, bestaande uit veertig tekenopdrachten en een begeleidershandleiding in een fris uitziend pakket met opdrachten waar ieder kind in uit kan blinken, ligt nu klaar voor alle basisscholen van de Hoeksche Waard.. De nadruk ligt niet op tekenen maar op het ontwikkelen van creativiteit en alle daarbij behorende kwaliteiten. Het leren tekenen is een automatisch gevolg van het meedoen met de lessen waarin voor de begeleiders een belangrijke rol is weggelegd. Want de opdrachten zijn oordeelvrij en zijn zo opgesteld dat de begeleider met weinig moeite de leerlingen aan kan zetten tot creatieve processen.

Vanuit de vele jaren aan ervaring in zowel het onderwijs als in zijn werk als beroepsmatig tekenaar(van o.a. Pinkeltje) probeert Arne van der Ree de creativiteit weer een eigen plek in het (basis)onderwijs te geven. Cultuureducatie Hoeksche Waard (CMK) ziet dat de ontwikkeling van creativiteit en alle daaraan gekoppelde kwaliteiten steeds meer plaats maken voor technische opdrachten waarbij de uitkomst en het leerproces van ieder kind hetzelfde zijn. Steeds meer kinderen zeggen al jong ‘ik kan niet tekenen’ en stoppen er al vroeg mee door het idee van een zekere hoge verwachting. CMK Hoeksche Waard zette Arne daarom aan om zijn visie op creatief onderwijs door te ontwikkelen tot een heuse lesmethode.

Arne is erg trots op ‘Creatief Tekenen voor het Basisonderwijs’. “Mijn eigen proces van leren tekenen was kritisch en de hoge standaard was altijd mijn drijfveer, die bepaalde of een tekening wel ‘goed genoeg gelukt was’. Ik heb dat in mijn werk later zelf weer wat vrijer moeten maken om het creatief en leuk en dus bevorderlijk te houden.

Maar aangezien slechts een heel klein van basisschool kinderen beroepstekenaar gaat worden is de technische standaard te streng en niet bevorderlijk voor creatieve ontwikkeling van het kind. Ik geloof dat lessen creatief tekenen zich eerst horen te richten op het ontwikkelen van eigenschappen als bijvoorbeeld flexibiliteit, zelfvertrouwen, voorstellingsvermogen.” Tegen de leerlingen die beweren dat ze niet kunnen tekenen zegt Arne altijd: “Iedereen kan tekenen, alleen niet letterlijk wat je voor je ziet. Zelfs met heel veel oefenen lukt dat mij nooit zomaar en dan hebben we het over technisch kunnen tekenen. Stel die hoge verwachting bij, geef je er aan over en verbaas je maar eens over wat er onder je handen verschijnt.”

CMK Hoeksche Waard biedt de methode kosteloos aan Hoeksche Waardse scholen aan in de hoop dat leerkrachten ‘Creatief Tekenen’ als positieve ondersteuning in hun creatieve lessen willen gaan gebruiken. Uw school (of die van uw kind) kan een aanvraag per mail sturen naar pvanderwijk@debhw.nl