13 Sollicitanten voor burgemeesterschap Hoeksche Waard

Voor het burgemeesterschap van Hoeksche Waard hebben 13 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting september 2023 in functie treden.

De sollicitanten – 6 vrouwen en 7 mannen – variëren in leeftijd van 35 tot 60 jaar. Van de 13 sollicitanten hebben er 6 een achtergrond in het openbaar bestuur. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Smit maakt de komende periode de dossiers compleet, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de profielschets die de gemeenteraad heeft vastgesteld. De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Het proces begon op 10 januari met een gesprek tussen de fractievoorzitters van de gemeenteraad en de commissaris van de Koning die daarna de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties adviseerde om de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester in het voorjaar van 2023 te starten. Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot blijft op zijn post tot de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in functie treedt.