Minister Harbers in overleg met ondernemers

Op 6 februari jl. ging minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek met Hoeksche Waardse en Flakkeese ondernemers, vertegenwoordigd vanuit de OHW (ondernemersvereniging Hoeksche Waard) en FOGO (Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee). Ook burgemeester Aptroot, wethouder Van Waveren van gemeente Hoeksche Waard en Hans Biesheuvel van ONL, die het gesprek had geregeld, waren aanwezig. Onderwerp van discussie waren de renovaties van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in 2023 en de consequenties hiervan voor de bereikbaarheid van de regio.

Minister Harbers, die eerder die middag samen met RWS een werkbezoek had gebracht aan de Heinenoordtunnel, legt uit dat de werkzaamheden aan zowel Haringvlietbrug als Heinenoordtunnel onvermijdelijk zijn. RWS gaat zijn uiterste best doen om het ongemak voor bedrijven en inwoners van de regio zoveel mogelijk probeert te beperken. Maar dat er hinder gaat ontstaan is duidelijk.

Naast een dankzegging dat de minister besloten heeft dat brug en tunnel bij uitlopen van werkzaamheden niet tegelijk afgesloten zullen worden, gaf bestuurslid van de OHW Filip den Eerzamen een aantal zaken aan waarover bij ondernemers grote zorgen bestaan. Het eerste weekend waarbij een buis van de Heinenoordtunnel werd afgelopen leidde tot veel files en ongemak en levert een fors aantal leerpunten op. Hij deed een appel op de minister om de regie en communicatie over maatregelen als ook de interactie met alle betrokken instanties te intensiveren en verzocht de minister een tweetal besluiten in heroverweging te nemen. Ten eerste om de Heinenoordtunnel tijdens de renovatie gedeeltelijk open te laten voor verkeer, hetgeen technisch uitvoerbaar is. En ten tweede om de N59 niet tegelijk met de renovatie van de Heinenoordtunnel uit te laten voeren. Laatste gaat vooral voor Hoeksche Waardse ondernemers en instanties, maar ook voor burgers, zeer veel vertraging veroorzaken.

Na een goede discussie, waarbij vanuit de ondernemers een aantal praktische suggesties werden aangereikt, werd de afspraak gemaakt op korte termijn met alle partijen weer bijeen te komen om te spreken over de toereikendheid van de te nemen maatregelen. Al met al een constructieve bijeenkomst