HWDuurzaam werkt weer mee met landelijke actie MeerBomenNu

Op zondag 27 november a.s. worden er door het hele land weer boompjes, zaailingen en slieten (dunne stammen) geoogst op plaatsen waar de natuur er wat te veel heeft laten opgroeien. Dat gebeurt in het kader van de actie Meer Bomen Nu, waarbij de organisaties Meer Groen, Caring Farmers en Urgenda streven naar het herplanten van 1 miljoen boompjes en struiken in het belang van het klimaat en de biodiversiteit. In de Hoeksche Waard doet Hoeksche Waard Duurzaam opnieuw aan deze actie mee.Zaailingen

De voorzitter, Piet Jansen uit ’s-Gravendeel, geeft een toelichting op zijn activiteiten: “Op sommige plekken willen we niet dat een half open gebied helemaal vol groeit met wilgen of een ander gewas, waardoor er een dicht bos ontstaat. Op andere plaatsen waar al bos staat, is het te donker voor de opgekomen zaailingen om uit te groeien. Hier graven we die boompjes uit om ze op een gunstiger plaats meer kans te geven om uit te groeien.

Een boom die op de goede plaats staat en daar jaren kan uitgroeien, onttrekt veel CO2 aan de atmosfeer. Zo’n boom wordt in veel gevallen uiteindelijk geoogst als hout. En wanneer dat hout gebruikt wordt als bouwmateriaal, blijft het koolstof wel eeuwen opgeslagen. Dat is goed voor het klimaat, goed voor ons, goed voor onze kleinkinderen. Uw boom compenseert een deel van uw CO2-uitstoot”, aldus Jansen.

Variatie

Tot zondag 27 november verzamelt HoekscheWaardDuurzaam, net als in eerdere jaren weer bomen om ze daarna uit te delen aan wie daar belangstelling voor heeft. In de afgelopen dagen hebben mensen van HWDuurzaam in de omgeving een flink aantal bomen opgehaald en zo een leuke variatie aan boompjes verzameld.

Jansen: “Kijk eens goed in uw tuin of er een geschikte plek voor een boom is. Na de nationale oogstdag op 27 november ga ik op afspraak deze boompjes weer uitdelen. Wie er belangstelling heeft, kan terecht op het adres Maasdamseweg 10 in ’s-Gravendeel. Om veilig te parkeren, kunt u het best rijden naar ons hek naast de Eerste Kruisweg 3. Om niet voor een dicht hek te staan, kunt u een afspraak maken op tel 06 2290 7380”.

Wie een bijdrage wil overmaken voor de kosten van de actie, kan dat doen via de rekening van de Stichting Urgenda in Zaandam: NL69 TRIO 0784 9175 58. Urgenda zorgt dat het geld direct bij de actie MeerBomenNu terecht komt. Meer informatie: www.meerbomen.nu