GeWild Groen: een groene stapsteen voor de biodiversiteit

Harry van Waveren, wethouder duurzaamheid en openbare ruimte, onthulde vandaag in Westmaas in het parkje aan de Johannes Kolfstraat het eerste informatiebord GeWild Groen. Hij gaf daarmee het startsein voor de werkzaamheden die later deze maand beginnen. Delen van het parkje worden, als onderdeel van een proefproject, met bloemrijk gras ingezaaid. Daarmee wordt het parkje een groene stapsteen voor kleine dieren en insecten.

Wethouder Van Waveren: “Wij willen ervaring opdoen met een vorm van beheer die de biodiversiteit vooruit helpt en hebben daarom een aantal proefgebieden uitgekozen. In deze stukjes openbaar groen gaan we grasvelden deels anders inrichten met bloemrijk grasland. In andere stukken zetten we inheemse planten en struiken neer. Dat zijn struiken en planten die van nature in ons gebied voorkomen. Hier is het groen straks wat wilder. Dat zal soms best even wennen zijn. Voor de biodiversiteit is het erg belangrijk, dat wildere groen. Gazons zien er misschien nu strak groen uit, maar zijn voor dieren een groene woestijn. Ze kunnen daar geen eten en geen beschutting vinden.”

Op deze plek in Westmaas is het groen GeWild

Het parkje ligt aan de Negentienmorgenvliet en is straks een belangrijke groenblauwe schakel tussen natuurgebied en bebouwing. Het natuurgebied is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), de afstand naar het andere natuurgebied is voor veel kleine dieren nu nog te groot om te overbruggen. Dankzij het opnieuw ingerichte parkje in Westmaas kunnen kleine dieren makkelijker naar andere groene plekken reizen. Al die wilde kruiden en bloemen trekken straks bijen, vogels en vlinders aan. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit. Uiteraard blijft er, ook in het parkje in Westmaas, voor kleine en grote mensen meer dan genoeg ruimte over om te voetballen, te picknicken of te rennen.

De plekken die deel uitmaken van de pilot, kunt u straks herkennen aan het houten bordje met het GeWild Groen logo erop. Op alle bordjes is een QR code te vinden. Als u die scant, komt u op een webpagina terecht met daarop meer informatie over GeWild Groen en de proef met ander beheer.

Meer informatie

Meer informatie over GeWild Groen vindt u op onze website.