Expositie over Duurzaamheid in De Open Hof

De Commissie Kunst in de Kerk organiseert permanent wisselende exposities in de Omloop van De Open Hof in Oud-Beijerland. Sinds zondag 16 oktober is er een expositie met als thema ‘Duurzaamheid’. Dit was ook het thema van de dienst op deze zondag in het kader van de week van de duurzaamheid.
De werkgroep Duurzaamheid van De Open Hof had, in samenwerking met de Commissie Kunst in de Kerk, een oproep gedaan aan de gemeenteleden om foto’s aan te leveren die te maken hebben met duurzaamheid. Het resultaat hiervan is een mooie expositie die is ingericht in de omloop van De Open Hof. Het zijn samenstellingen geworden van één of meerdere foto’s, elk met hun eigen verhaal.
Duurzaamheid kan op vele manieren, dat laat de expositie zien. Iedereen wordt uitgenodigd om deze expositie te bezoeken en daarbij ook de eigen verbeelding te laten spreken.
Wat herken ik erin, wat zeggen de teksten mij?
De Open Hof was in 2017 de eerste, en lange tijd de enige, Groene Kerk in de Hoeksche Waard; sinds kort heeft ook de Eendrachtskerk in Zuid-Beijerland dit predicaat gekregen. Een kerk mag zich groen noemen als zij actief aan de slag wil gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Van een groene kerk wordt verwacht dat zij met haar leden ieder jaar één duurzame stap zet. Dit kunnen stappen zijn op het gebied van inkopen, omgaan met geld, geloof en inspiratie, beleid, energiebesparing, energieopwekking en omgang met natuur. Een groene kerk geeft hiermee invulling aan de Bijbelse opdracht van goed en recht doen omwille van de naaste en de God die alles schiep.
De noodzaak van duurzaamheid is duidelijk: er nu mee bezig zijn van jong tot oud, voor nu en voor de toekomst.
De Open Hof brengt dit op diverse manier in de praktijk: op het dak van de kerk liggen 90 zonnepanelen, de verlichting is vervangen door ledverlichting, minimaal gebruik van papier en plastic, fairtrade producten, isoleren van de pastorie.
De werkgroep duurzaamheid van De Open Hof heeft tijdens de kerkdienst van 16 oktober de gemeenteleden suggesties aangeleverd om een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving door bv.:

In het dorp vooral op de fiets en niet met de auto zich te verplaatsen

Gordijnen (eerder) dicht

Tegel(s) wippen in de tuin

Verwarming structureel lager zetten

Ledverlichting gebruiken

Minder verpakte goederen kopen


Tijdens de oogstdienst op zondag 6 november wordt gekeken wat men er mee heeft gedaan.
De expositie ‘Duurzaamheid’ is te bekijken maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en ook op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in de Protestantse Gemeente De Open Hof, Willem van Vlietstraat 2a, 3262 GM Oud-Beijerland, 0186-612936.