Beuken Greup verliezen boomverkiezing van Markiezeneik

De monumentale rode beuken voor de Greupkerk zijn bij de landelijke verkiezing van de ‘Boom van het Jaar’ op een achtste plaats geëindigd. Eerder wonen ze wel, net als enkele jaren geleden de linde in Mookhoek de provinciale titel. De Markiezeneik in Utrecht werd uiteindelijk met een recordaantal stemmen eerste.

De imposante Markiezeneik kreeg uiteindelijk bijna 37.000 stemmen. Iets dat mede te danken was aan de massale steun in de provincie Utrecht. Ook natuurbeschermers en natuurorganisaties steunden de verkiezing van hun boom. Daarnaast ging een heel team studenten aan de slag met een promotiecampagne. En vervolgens koos een groot deel van de landelijke media deze bedreigde boom ook uit voor hun berichten over de verkiezing. De regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior is echter heel blij met de aandacht die de rode beuken in de (meest) regionale media kregen. ‘Iedereen heeft zowel in kranten als op diverse nieuwswebsites weer het verhaal van deze prachtige bomen kunnen lezen. En wat er destijds nodig was om ze te redden van de zaag. Al die aandacht is al een enorm pluspunt voor de monumentale bomen in deze regio. Daarnaast is het natuurlijk prachtig dat de Hoeksche Waard voor de tweede keer in vijf jaar de provinciale winnaar mocht leveren’, aldus Fraxinus Excelsior.

Gevraagd: Bomen met een verhaal

Maar gaat de Hoeksche Waard in de toekomst nog een keer aan de haal met de provinciale titel? Daarvoor doet de bomenwerkgroep een beroep op de bevolking. Het gaat bij deze verkiezingen namelijk niet alleen om de leeftijd en/of formaat van bomen, maar ook om het verhaal. De linde en de beuken in Greup hadden (meerdere) interessante verhalen, maar wat dat betreft is de kennis van Fraxinus Excelsior nu even uitgeput. Er zijn nog voldoende oude en oudere bomen geregistreerd en bekend in de Hoeksche Waard, maar daar is althans zover nu bekend geen verhaal bij te vertellen. Het gaat dan net zoals bij de beuken en de linde om zaken die in het verleden plaats hebben gevonden. Bomen, hoe mooi en oud ook zijn zonder een interessant of opvallend verhaal eigenlijk zo goed als kansloos bij de verkiezingen. Men kan tips en informatie mailen naar het volgende mailadres: fraxinus.excelsior@planet.nl