Stemmen op de beuken bij Greupkerk kan nog tot 17 oktober!

De monumentale rode beuken voor de kerk in buurtschap Greup nabij Oud-Beijerland mogen dit jaar de titel ‘Boom van het Jaar’ van de provincie Zuid-Holland dragen. Daarmee traden ze in de voetsporen van de eveneens monumentale linde in Mookhoek. Nu doen ze mee aan de landelijke verkiezing,waarbij het publiek kan stemmen.
Men kan via de website van ‘de Boom van het Jaar’ nog stemmen tot 17 oktober aanstaande. Momenteelstaan de rode beuken bij de Greup in de middenmoot, maar met een regio van 85.000 inwoners zou dat tochbest nog moeten kunnen veranderen? In principe gaat het bij de ‘Boom van her Jaar’ verkiezing om één boom, maar het duo voor de Greupkerk is natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en dus besloot de Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior ze ook samen in te schrijven. Het gaat bij deze verkiezing overigens zeker niet alleen om waar de grootste of oudste boom staat. Het verhaal of de verhalen achter een boom zijn zeker zo belangrijk. En wat dat betreft had het duo een sterkte troef in handen. Dertien jaar geleden, toen de beuk die nu het dichtst tegen de rotonde aan staat met kap werd bedreigd kwamen letterlijk honderden mensen uit heel de Hoeksche Waard in actie. Boomliefhebbers en boomdeskundigen, maar ook de kerkgangers, historische organisaties en uiteraard veel buurtbewoners. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum neemt dit jaar voor de vijfde keer de Nederlandse inzending voor deze verkiezing voor haar rekening. De provinciale winnaars worden altijd door een jury aangewezen. Bij de landelijke verkiezing, waarbij men kan stemmen op de twaalf provinciale winnaars gaat het publiek de uiteindelijke winnaar bepalen. Men kan al stemmen sinds 5 september. (Tot de 17e oktober a.s.) De Nederlandse ‘Boom van het Jaar’ gaat begin 2023 vervolgens meedoen aan de Europese verkiezing. Op de stempagina van de website van de ‘Boom van het Jaar’ staan de beuken als nummer 12 op de lijst vermeld.  De link naar de Website: https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom