Rattenoverlast? Pas dan op met bijvoeren van vogels!

Op diverse plekken in de Hoeksche Waard kunnen ratten actief zijn, zoals aan de waterkant van plassen en sloten. Dit hoeft niet altijd erg te zijn, zolang het maar om kleine aantallen gaat. Ook in bewoond gebied kom je ze tegen en dat is minder fijn. Een rat kan namelijk schade veroorzaken doordat hij knaagt aan alles wat hij in zijn buurt vindt, zoals kabels en isolatiemateriaal. Bovendien kan een rat drager zijn van bijvoorbeeld de ziekte van Weil en paratyfus.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

Het is belangrijk om geen voedsel in en om uw woning te laten slingeren. Dat betekent dus ook dat u moet oppassen met het bijvoeren van vogels. Ratten en muizen zijn dol op vogelvoer. Heeft u last van knaagdieren rond uw huis, stop dan met het bijvoeren van vogels. Of pas de volgende tips toe om de knaagdieren op afstand te houden:

Voer de vogels alleen als het licht is. Haal het voer weg zodra de schemering valt. Ruim ook alle restjes van de grond op. Hierdoor hebben de vaak in de nachtelijke uren actieve ratten en muizen niets te eten. Het kan helpen om het voer hoog op te hangen. Gebruik een voersysteem met kleine openingen. Het kan soms ook helpen het voer aan een dunne waslijn te hangen.

Meld overlast van ratten in de buitenruimte via Fixi

Overlast van ratten in uw omgeving kunt u melden via Fixi of neem telefonisch contact met ons op via 14 0186 of 088 – 647 36 47. Heeft u ratten op uw eigen grond? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan en wordt – als u dit wilt – een professionele bestrijder ingeschakeld. Let op: de bestrijdingskosten komen voor uw eigen rekening. Gaat het om de grotere muskusrat (die vooral in de buurt van water leeft)? Bel dan met waterschap Rivierenland: 0344 – 64 90 90.