Wandelroute Korendijkse Slikken weer open vanaf 16 juli

Vanaf zaterdag 16 juli is het weer mogelijk om de lange wandelroute in de Korendijkse Slikken te wandelen. Velen hebben hier weer naar uitgekeken, want naast rondje Pit is deze route toch wel een parel onder de deltanatuur in de Hoeksche Waard. Dat de rust nodig was in dit gedeelte van de Korendijk bewijst maar weer het broedsucces van vele vogels, waaronder de zeearend. Belangrijke kraamkamer Vier maanden per jaar gaat het gebied waar de 5 kilometer lange wandelroute loopt op slot. Dit is noodzakelijk om belangrijke broedvogels de rust te geven om zich voor te bereiden op hun kroost. Vooral voor de bruine kiekendief is dit gebied een belangrijk broedgebied, maar ook soorten als rietzanger, blauwborst, baardman, koekoek en sprinkhaanzanger kiezen dit als kraamkamer. Tweede broedsel zeearend Vorig jaar konden de boswachters van Natuurmonumenten hun geluk niet op toen een zeearendpaar dit gebied uitkoos als broedplaats. Nog mooier was dat hier ook een jong werd grootgebracht. Door de aangebrachte zender vorig jaar door Werkgroep Zeearend is te zien dat dit jong vrij honkvast is en de zuidwestelijke delta (Schouwen, Haringvliet en Biesbosch) wel als zijn leefgebied ziet. Met uitstapjes richting Brussel, een uitschieter tot Leidschendam en een omzwerving richting Tilburg, blijft hij toch vooral in de ‘buurt’. Ook dit jaar heeft het zeearend paar weer een jong gekregen. Op 11 juni vond een ringactie plaats bij het nest door medewerkers van de Werkgroep Zeearend. Hieruit blijkt dat het weer een mannetje is met toen een mooi gewicht van 3,5 kilogram. Het jong was bij deze ringactie ongeveer 35 dagen oud. Het ringen biedt belangrijke gegevens voor onderzoek naar de zeearend in Nederland. Op die manier komen we meer te weten over deze soort in ons land, zoals over het leefgebied, factoren van verstoring, vlieghoogtes en ruimtegebrek. Met hulp van deze gegevens kan de soort beter beschermd worden, ook in relatie van windparken. Zelf bewonderen Het duurt nog even voordat de jonge zeearend echt uitvliegt. Net als bij kinderen verloopt dit met kleine stapjes. Het begint met een beetje wapperen van z’n vleugels en oefenen op de grond. Eind juli, begin augustus maakt de arend zijn eerste vluchten. Grote kans dat bezoekers de zeearenden tot half augustus zien rondvliegen en zichtbaar zijn bij het nest en in de Spuimonding. Neem je verrekijker of telescoop dus mee en blijf goed omhoog kijken tijdens je bezoek. Op zaterdag 27 augustus organiseert Natuurmonumenten een nazomerexcursie in het gebied waarbij je meer te weten komt over de soorten die het gebied aandoen. Meer informatie en aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Houd bij je bezoek ook rekening met de omgeving en parkeer je auto op de parkeerplaats of rechts van de dijk. Op die manier blijft het voor iedereen fijn om van de natuur te genieten.

Foto:  Gert Huijzers