Minister Hanke Bruins Slot bezoekt ‘s-Gravendeel

In het kader van de Regio Deal Zuid-Hollands Delta was minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) maandag 11 juli 2022 te gast bij de Hoeksche Hoeve in ´s-Gravendeel. Dit om te zien hoe het gaat met de projecten binnen de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta en welke resultaten er behaald zijn. De minister sprak in ´s-Gravendeel met bestuurders, ondernemers en studenten die zich inzetten om de regio verder te brengen op het gebied van Onderwijs en Arbeidsmarkt, Duurzaamheid, Landschap en Toerisme en Agrifood: de 4 pijlers van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. Binnen de Zuid-Hollandse Delta werken de eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne Putten samen aan deze thema´s.

De minister werd ontvangen door burgemeester Aptroot en kreeg vervolgens een rondleiding van Henk Scheele (Hoeksche Hoeve/Hoeksche Chips door zijn bedrijf en het onlangs geopende Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve. Daarna kwamen de 4 programmalijnen van de Regio Deal aan bod. Zo ging de minister in gesprek met studenten over `Toekomst en Techniek´ en kreeg zij uitleg over en een demonstratie van Dirk Reedijk van de e-robotiller in een akkerveld. De e-robotiller is een lichtgewicht landbouwmachine die zelfstandig rijdt op groene waterstof. De toepassing van waterstof is een belangrijke doorbraak in de landbouwsector voor een duurzame en schone voedselproductie. Tijdens een wandeling langs de akkerranden vroegen Henk Scheele en wethouder Paul Boogaard aandacht voor het belang van de bloemenranden.

Foort van Oosten, burgemeester van Nissewaard en voorzitter van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta kijkt terug op een succesvol en positief bezoek van de minister: “De minister zag vandaag welke inspanningen we hier samen doen voor de 300.000 inwoners in onze regio. Ze nam de tijd en ging in gesprek met alle ondernemers en studenten. Het bezoek gaf nieuwe energie en hoop voor bedrijven, overheden en studenten om samen aan de toekomst van dit gebied te werken. Want we willen als regio samen doorgroeien op de 4 programmalijnen, maar ondertussen ook samenwerken aan nieuwe vraagstukken die op ons af komen.”

Het bezoek is onderdeel van een tour die de minister maakt langs alle regio´s die tijdens de vorige kabinetsperiode een Regio Deal ontvingen. De Regio Deal Zuid-Hollandse Delta heeft EUR 7,5 miljoen ontvangen. De regio heeft ook 7,5 miljoen beschikbaar gesteld om samen met het bedrijfsleven meer dan EUR 15 miljoen te kunnen investeren in de brede welvaart van dit gebied.

Nieuwe Regio Deal

Tijdens het werkbezoek bevestigde de minister het belang dat zij hecht aan de versterkte samenwerkingsvorm tussen de rijksoverheid en de regio. In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat de Regio Deals worden voortgezet. Doel is om door de publiek private samenwerkingsverbanden te versterken de regionale economische kansen meer te benutten. Meer informatie over de Regio Deal ZHD is te vinden op de website van Regio Deal Zuid-Hollands Delta.