Eerste gevallen iepziekte

Het geluid van de motorzaag was halverwege mei dit jaar alweer te horen in de straten van ’s-Gravendeel. De eerste meldingen van iepziekte waren een feit. Vroeger dan de afgelopen jaren. Al is ‘vroeger’ feitelijk niet de juiste aanduiding. Het ging hier namelijk zo goed als zeker om bomen (iepen) die al aan het einde van de zomer van vorig jaar besmet zijn geraakt.

Aangezien er dan nog een tijdje overheen gaat voordat de besmetting zichtbaar wordt aan de bomen, ondermeer door snel verkleurende bladeren, zijn deze besmettingen hoogstwaarschijnlijk in 2021 niet opgevallen. Als een boom één of twee weken eerder gele bladeren krijgt in de herfst, is dat tenslotte niet iets dat meteen op een ziekte wijst. Maar in het volgende jaar, als bomen weer in blad gaan komen valt het dus wel op. Zieke iepen komen dan slechts gedeeltelijk in blad en al snel zullen bladeren afvallen of gaan verkleuren. Ondermeer in ’s-Gravendeel, in de Hendrik Hamerstraat en in de v. Groningenstraat werden zieke iepen gevonden. Het lijkt om zeker vijf of zes bomen te gaan. Ook in Puttershoek en langs de N217 zijn zieke iepen gespot. Om verdere besmettingen tegen te gaan is het zaak zieke of dode iepen snel weg te halen. De iepenziekte of iepziekte is een ziekte die het geslacht iep en Zelkova aantast.

Besmetting via iepenspintkever

De iepenspintkever brengt sporen van de schimmel naar de boom, waarna deze zich verspreidt. De iep reageert hierop door besmette houtvaten af te sluiten. Het gevolg is dat er geen transport meer mogelijk is naar takken en twijgen, die vervolgens verwelken. De verwelkte bladeren blijven vaak lang aan de boom hangen wat kenmerkend is voor deze aantasting. Bij het doorknippen van een aangetaste tak is een duidelijke bruine ring zichtbaar. De schimmel verspreidt zich verder door de boom, waardoor de iep uiteindelijk afsterft. Een aangetaste iep is een besmettingsbron voor iepen in de omgeving. De iepenspintkever legt zijn eieren onder de bast van deze boom. De jonge kevers die uitvliegen zijn besmet met iepziekte en kunnen andere bomen infecteren. De iepziekte verspreidt zich ook via wortelcontact tussen twee bomen. Een eenmaal aangetaste boom dient zo spoedig mogelijk geveld te worden. Zieke iepen kan men melden bij de gemeente.