Dit jaar dubbel feest bij de Greupkerk?

Is het dit jaar dubbel feest bij de Greupkerk in het gelijknamige buurtschap nabij Oud-Beijerland? Het eerste feestelijke gebeuren is natuurlijk het feit dat de kleine kerk, die deel uitmaakt van de Hervormde gemeente in Mijnsheerenland, dit jaar precies honderd jaar bestaat. Het tweedeis de mogelijke titel van ‘Boom van het Jaar 2022’, waarvoor het onafscheidelijke duo rode beuken voor de ingang is genomineerd. De inschrijvingen voor nominaties zijn sinds 31 mei gesloten. Nu wordt het deze zomer afwachten… 


Greupkerk 100 jaar

De Greupkerk staat tegenwoordig vlakbij de rotonde, die dertien jaar geleden bijna letterlijk voor de voordeur van het kerkje is aangelegd. Het kapelachtige kerkje staat onderaan een dijk. De bouw van het schilderachtige
gebouw begon in 1921 en het kwam gereed in 1922. In dat jaar werd het kerkje ook officieel geopend. Kerkelijk valt dit gebouw onder Mijnsheerenland, burgerlijk behoorde het tot de Gemeente Oud-Beijerland. Door de uitgestrektheid van de kerkelijke gemeente Mijnsheerenland en omdat het voor de inwoners van de Stougjesdijk niet te doen was om naar de dorpskerk in Mijnsherenland te komen, werd er in 1921 besloten om een hulpkerk te bouwen ‘op’ Greup. Er was eerst nog twijfel of er voldoende mensen op af zouden komen, maar nadat de kerk in 1922 werd geopend, bleek de kerk eigenlijk al vrij snel te klein en werd er al in 1923 een stukje aangebouwd. De beide rode beuken werden zo goed als zeker in het najaar van 1922 of in het voorjaar van 1923 geplant bij de ingang. Ze zijn reeds te zien als jonge boompjes op een ansicht die is vervaardigd in 1924. Inmiddels zijn het imposante bomen van ruim een eeuw oud, die sinds 2008 de monumentale status bezitten. Als ze in het najaar de provinciale verkiezing winnen gaan ze door voor de landelijke titel.


Tweemaal is scheepsrecht voor beuken?

Net als de linde in Mookhoek, die bij een tweede deelname de provinciale titel ‘Boom van het het Jaar’ won, zijn ook de beuken van de Greupkerk voor de tweede keer genomineerd. Mogelijk is ook voor hen twee keer scheepsrecht. Eén van de belangrijkste criteria voor deze verkiezing is dat er een verhaal aan een genomineerde boom vast moet zitten en dat is hier zeker het geval. Bij uitstek kunnen we dit duo namelijk ‘verbindende bomen’ noemen. En dat ‘verbindend’ heeft dan betrekking op het feit dat deze twee circa 105/110 jaar oude bomen twaalf jaar geleden mensen uit heel de Hoeksche Waard bij elkaar wisten te brengen voor een actie ter behoud van één van de twee. Dat had alles te maken met de destijds gepresenteerde plannen voor de dubbele rotonde. De provincie wilde de boom die dichtbij de rotonde stond maar wat graag weg hebben. Maar een wonderlijke en belangrijker nog, massale coalitie van bezwaarmakers wist een stokje te steken voor de kap. In die groep bezwaarmakers vonden boombeschermers, buurtbewoners, natuurorganisaties, culturele organisaties, het kerkbestuur en de kerkgangers elkaar. De bezwaren vertegenwoordigden samen bijna 800 organisaties en personen! Men kan alle relevante informatie vinden over de verkiezing van ‘De Boom van het Jaar’ op de websites: https://www.sbnlnatuurfonds.nl/ en https://www.deboomvanhetjaar.nl/