Ruik, proef en beleef het boerenleven tijdens de ‘Rotterdam de boer op! dagen’ in de Hoeksche Waard


Op zaterdag 16 en zondag 17 september ben je van harte welkom op de boerenerven van boeren met hart voor biodiversiteit en natuur rond Rotterdam. In dat weekend zetten een aantal boeren aan de noord- én de zuidkant van de stad, waaronder de Hoeksche Waard, hun deuren open voor publiek. Tijdens deze ‘Rotterdam de boer op! dagen’ kun je een kijkje achter de schermen nemen, meedoen met rondleidingen, workshops en bijvoorbeeld boerenproducten kopen. Zo ontdek en leer je meer over de lekkere en duurzame producten die van het Rotterdamse platteland komen, ontmoet je de boeren die met hart voor de natuur produceren én kun je zelf ervaren hoe zij samenwerken met de natuur. In de Hoeksche Waard doen 4 groene boerderijen mee met deze dagen: boerderij Landzicht in Strijen, Hoeksche Hoeve in ’s-Gravendeel, Klompe Landbouw in Mijnsheerenland en Hoeve Doelwijck in Zuidzijde.

Beleef een boerenbedrijf met hart voor natuur
Tijdens dit weekend ontmoet je de boeren rondom Rotterdam die zich inzetten voor de productie van voedsel én voor de natuur. Zo zie je hoe de boeren op hun boerderijen te werk gaan en ontdek je dat er op hun boerenbedrijven ook ruimte is voor bloemen, wormen, bijen, vlinders en vogels.

Boerderij Landzicht biologisch in Strijen, is één van de deelnemende boerderijen. Floor Visser: “Door de biodiversiteit op ons bedrijf is de natuur in evenwicht. We hebben dan ook vrijwel geen misoogsten, alles groeit supergoed en dat is echt te danken aan de natuur.” Op zaterdag 16 september kun je bij boerderij Landzicht mee op een uitgebreide rondleiding over de biologische akkers met groenten. Ook is de bloemenpluktuin geopend, waar je zelf een mooi veldboeket bij elkaar kunt knippen.

Winkelmandje bepaalt natuur en landschap

Rotterdam de boer op! wil, met het organiseren van deze open dagen samen met de deelnemende boeren, de consument bewuster maken hoe zij met hun winkelmandje de natuur en het landschap in hun eigen leefomgeving kunnen beïnvloeden. Wethouder Paul Boogaard van de gemeente Hoeksche Waard: ”De landbouw is voor een heel groot deel verantwoordelijk voor het door inwoners en bezoekers gewaardeerde open landschap van de Hoeksche Waard. De boeren op ons eiland laten tijdens deze open dagen, samen met Rotterdam de boer op!, zien hoe zij met hun bedrijfsvoering smakelijke en kwalitatief hoogwaardige producten maken én tegelijkertijd bijdragen aan de biodiversiteit en het landschap hier. Ik ben blij met het initiatief van Rotterdam de boer op! en ook vanuit Foodlab leveren we een bijdrage om tijdens deze dagen leerzame en gevarieerde activiteiten aan te bieden.”

Divers programma tijdens de open dagen

De deelnemende boerderijen bieden tijdens de Rotterdam de boer op! dagen een gevarieerd programma aan met activiteiten. Zo zijn er speurtochten, proeverijen, rondleidingen en workshops. Je kunt bijvoorbeeld smullen van biodiverse streekproducten, aansluiten bij een excursie over akkervogels, zien hoe van vers gerooide aardappelen uit de Hoeksche Waard heerlijke chips worden gebakken, of ontdekken hoe belangrijk wormen zijn voor een gezonde bodem.

Ook buiten de Hoeksche Waard is er genoeg te ontdekken. Leer bijvoorbeeld hoe een Herenboerderij in Midden-Delfland op een duurzame manier voedsel produceert voor 200 gezinnen of proef rauwe melk, vers van de melktap.
Op www.eetnatuurlijklokaal.nl/rotterdamdeboerop vind je alle deelnemende locaties en activiteiten. Voor sommige activiteiten is vooraf aanmelden vereist.

Rotterdam de boer op!

De Rotterdam de boer op! dagen worden dit jaar al weer voor de 2e keer georganiseerd door ‘Rotterdam de boer op!‘. Rotterdam de boer op! is een initiatief van Natuurmonumenten en een coalitie van 22 partners, die dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij werken aan meer biodiversiteit op het platteland, natuurlijk geproduceerd eten in de stad én een goede boterham voor groene boeren.

Op de foto: Mellany Klompe