Strijen in Oorlogstijd

Tot zaterdag 25 juni is er in het museum “Het Land van Strijen” de expositie “STRIJEN IN OORLOGSTIJD”
Deze expositie laat zien hoe zwaar Strijen het in het begin en aan het einde van oorlog 40/45 het te verduren heeft gehad. Aan de hand van 24 panelen met foto’s laten we u zien hoe Strijen In het begin van de oorlog al werd getroffen door de bommen die voor Rotterdam waren bedoeld en waardoor er veel slachtoffer te betreuren waren. Welke schade dat veroorzaakt heeft is op de
foto’s goed waarneembaar.
Ook aan het einde van de oorlog heeft Strijen onder zwaar artillerie vuur gelegen. Van uit bevrijd gebied werd de Hoeksche waard onder vuur genomen en Strijen kwam daar niet ongeschonden van af. De kogel inslagen in de St Lambertuskerk zijn daar nog de stille getuigen van. Ook de inundatie in 1944 van de polders rond het dorp heeft veel schade aangericht wat een evacuatie noodzakelijk maakte. Deze expositie is te zien in de smederij museum “Het Land van Strijen” en is gevestigd aan de Kerkstraat 47.
Voor meer informatie over openingstijden en groepsbezoek zie www.hetlandvanstrijen.com Het themaboek “Het verzet in de tweede wereldoorlog” waarin veel over deze oorlog staat is nog steeds te koop in het museum.
Dit boek, dat in de serie “Strijen in perspectief”, door wijle Cor in ’t Veld geschreven is, is een uitgave van de oudheidkundige vereniging “Het Land van Strijen”