Scholieren adviseren over duurzaamheid in de Hoeksche Waard

Ook dit jaar organiseerde Stichting Milieu Dichterbij het lesproject `Scholen voor Duurzaamheid´ op CSG Willem van Oranje. De leerlingen van 5 vwo werkten aan opdrachten vanuit gemeente Hoeksche Waard, RAD en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid over de onderwerpen circulaire economie, klimaatadaptatie en de energietransitie.

De leerlingen gingen aan de slag met vragen als: Hoe kan kleding langer meegaan en krijgt oude kleding weer nieuwe waarde? Hoe kunnen we ons voorbereiden op een veranderend klimaat? Wat is een goede manier om van het aardgas af te komen en energie te besparen? En hoe kan het gemeentehuis in Maasdam worden verduurzaamd?

Onlangs presenteerden de leerlingen hun adviezen aan wethouder Duurzaamheid Huibert Steen, de adviseurs van de gemeente en aan hun ouders.

Steen is blij met het resultaat: “Deze leerlingen hebben goed nagedacht over de uitdagingen, die ook juist voor deze generatie heel actueel zijn. Het enthousiasme waarmee bijvoorbeeld de Instagramcampagne is opgezet @Kledingvoordetoekomst is grandioos. Het is van groot belang om ook juist de jongeren een stem te geven en samen te werken aan duurzame oplossingen voor nu en de toekomst.”

Als bedankje kregen de leerlingen van de gemeente een circulaire etui. Dit is de productie door Eco Concept Group van het winnende ontwerp, dat de leerlingen vorig jaar hebben gemaakt tijdens het lesproject bij de opdracht circulaire economie. De gemeente doet dus echt iets met de adviezen!