Nieuwe politieke thriller van debuterend auteur Peter Hamersma

Kan een maatschappij van een land als het onze door middel van intriges, chantage en manipulatie van media dusdanig beïnvloed worden, dat de macht in handen komt van een vreemde mogendheid? Die vraag staat centraal in het boek Enclave dat recent verscheen van debuterend auteur Peter Hamersma woonachtig in de Hoeksche Waard.

Geopolitieke realiteit


De politieke thriller schetst een scenario dat naadloos aansluit op de huidige tijd, waarin (sociale)media “nieuws” presenteren als feiten. Die in werkelijkheid niet altijd of helemaal niet blijken te kloppen. De auteur schetst in zijn boek een scenario waarbij dat wat wij aannemen als waarheid, gemakkelijk beïnvloed en gestuurd kan worden door een op invloed en macht gefocust ander land. Zonder dat daarbij sprake hoeft te zijn van oorlog.  


Inspiratie voor het oprapen


Auteur Peter Hamersma stelt desgevraagd: ‘Een aantal jaar geleden was ik ’s avonds op doorreis in Wallonië. De donkerte en de somberheid van de omgeving gaven me een enorm triest gevoel. Ik kon me niet voorstellen hoe de mensen hier gelukkig waren. Het zaadje was geplant en er ontspon zich een idee in mijn hoofd.’ Hij vertelt verder: ‘Wat zou er gebeuren als zo’n deel van een land door een rijke wereldmacht zou worden “gekocht” en de inwoners met een zak geld de mogelijkheid zouden krijgen het land te ontvluchten, op zoek naar een beter leven? Gevoed door de actualiteit, is dit idee uitgegroeid tot Enclave.’

Nieuwsconsumptie vaak zonder nadenken


‘Wat zich nu in Oekraïne afspeelt is een voorbeeld van hoe nieuws  gemanipuleerd kan worden. Tegenwoordig worden we geconfronteerd met een grote polarisatie, met nepnieuws, zogenaamde trolls die online reacties uitlokken, maar ook met slachtoffers van scammers en internetcriminelen. Zelfs bij gerespecteerde dagbladen lopen nieuws en meningen door elkaar. We hebben het gevoel dat we een kant moeten kiezen en dat we een beetje de regie op ons leven zijn verloren.
Daarbij is het vertrouwen in de overheid bij bepaalde groepen in de samenleving bijzonder laag. Met dit fictieve verhaal laat ik zien wat er zou kunnen gebeuren als daarvan misbruik wordt gemaakt. Ik spoor de lezer aan om het eigen gezonde verstand te gebruiken en niet klakkeloos te geloven wat online gedeeld wordt.’

Consumenten kunnen Enclave bestellen via de website www.enclave.nl, bij de bekende online verkoopkanalen of in de boekhandel. Het ISBN nummer is: 9789464374285. De prijs van het boek bedraagt € 21,50.