Centrale gedenkmonumenten geplaatst

Op de begraafplaatsen in Cillaarshoek, Goudswaard, Klaaswaal, Nieuw-Beijerland, Numansdorp, Oud-Beijerland, Piershil, Strijen en Zuid-Beijerland zijn centrale gedenkmonumenten geplaatst. Dit biedt nabestaanden de mogelijkheid overleden dierbaren te blijven herdenken, ook na verwijdering van het gedenkteken of het ruimen van het graf.

De monumenten zijn voorzien van de tekst `Een ieder geliefd tezamen herdacht´. Alle monumenten hebben dezelfde stijl maar zijn uniek in vorm. Voor elke begraafplaats een eigen ontwerp, passend bij het karakter van de begraafplaats of het dorp.

De ervaring leert dat deze vorm van herdenken erg wordt gewaardeerd. Mensen leggen er bijvoorbeeld bossen bloemen neer of er wordt een kaarsje aangestoken. Wethouder Harry van Waveren is blij met de monumenten. “Het mooie aan deze monumenten vind ik, dat nabestaanden een naambordje kunnen laten aanbrengen op de monumenten. Dat maakt het persoonlijk.” De naamplaatjes worden gratis door de gemeente uitgegeven. Nabestaanden kunnen ze zelf laten graveren en de beheerder plaatst de bordjes op het monument.

Met de plaatsing van deze 9 monumenten staat nu op elke actief in gebruik zijnde begraafplaats in de Hoeksche Waard een centraal gedenkteken.