Bibliotheek vanaf 10 mei open in het Oude Raadhuis

Bijna een jaar geleden gaf wethouder Harry van Waveren het startsein voor de verbouwing van het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland. Het Rijksmonument werd in bijna een jaar tijd gerenoveerd en verduurzaamd in opdracht van de gemeente Hoeksche Waard. Inmiddels is de verbouwing klaar en nemen de Bibliotheek Hoeksche Waard, Historische Vereniging Oud-Beijerland en gebiedsmarketing ‘Natuurlijk. Hoeksche Waard’ haar intrek in het karakteristieke gebouw.

Op dinsdag 10 mei opent de Bibliotheek Hoeksche Waard haar deuren. Na een periode van verbouwen en inrichten worden de laatste boekenkasten afgestoft en apparatuur geïnstalleerd. Een heugelijk moment voor Marieke Montenarie, directeur-bestuurder bij de Bibliotheek Hoeksche Waard: ‘Er is de afgelopen weken ontzettend hard gewerkt door alle partijen die bij de verbouwing betrokken zijn geweest. We zijn blij dat we nu onze deuren kunnen openen en de eerste bezoekers mogen verwelkomen.’

Mooie locatie

De directeur is in haar nopjes met de nieuwe plek van de bibliotheek. ‘We vinden het prachtig dat we op zo’n mooie locatie in het centrum van Oud-Beijerland zitten. Iedereen is van harte welkom. Niet alleen voor het lenen van boeken, maar ook voor het genieten van een kopje koffie met iets lekkers in onze inpandige horecagelegenheid ‘De Waterstal’.’ Er kan ook getrouwd worden in het historische pand aan het water. ‘We zijn een officiële trouwlocatie en kunnen bruidsparen een prachtige dag bieden in de sfeervolle trouwzaal met trouwarrangementen door onze horeca.’

Van alles te doen

Ook voor jonge leners is er van alles te doen. Marieke: ‘In het MaakLokaal kunnen mensen tegen een kleine vergoeding experimenteren met allerlei moderne apparaten zoals een 3D-printer, vinylcutter met heatpress, lasercutter en diverse robotjes. De ontwikkelingen van en in het Oude Raadhuis zijn mede tot stond gekomen door gemeente Hoeksche Waard, provincie Zuid-Holland, Koninklijke Bibliotheek, Oranje Fonds, VSBfonds en Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland. Daar zijn we hen ontzettend dankbaar voor.’

De bibliotheek organiseert activiteiten voor alle doelgroepen van jong tot oud. ‘Denk aan BoekStart voor de allerkleinsten, het Taallokaal waar mensen spelenderwijs de Nederlandse taal kunnen leren en het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid), waar mensen hulp krijgen bij contact met de overheid.’ vervolgt Marieke.

Openingsactiviteiten

De opening wordt dinsdag gevierd met een aantal activiteiten. Tussen 10.00 en 16.00 uur wordt er voorgelezen, komt er een ballonnenpiraat die de mooiste creaties maakt en zijn er leuke knutselactiviteiten in het MaakLokaal. Voor volwassenen start tussen 11:00 en 14:00 uur ieder

uur een rondleiding door het Oude Raadhuis, gegeven door de Historische Vereniging. Voor de eerste bezoekers is er een kopje koffie met iets lekkers erbij. Op een later moment volgt er nog een officiële feestelijke opening met genodigden.

Nieuwe openingstijden

Met de verhuizing zijn ook de openingstijden verruimd. De bibliotheek is van dinsdag tot en met vrijdag dagelijks geopend van 10:00 – 20:00 uur en op zaterdag van 10:00 – 16:00 uur. Er is altijd een medewerker aanwezig om bezoekers te helpen. Ook bewoners die geen lid zijn van de bibliotheek, kunnen in het Oude Raadhuis terecht. Marieke: ‘Mensen kunnen altijd even bij ons binnenlopen. Gewoon om het mooie gebouw te bekijken, maar ook voor hulp bij het invullen van formulieren of om rond te neuzen in historische documenten en foto’s. Dit is een plek voor iedereen en we hopen dat veel mensen ons weten te vinden!’