Modelspoor Collectief ‘stoomt door!’

De modeltrein/modelbaan hobby, razend populair in de jaren zestig en zeventig lijkt weer in de lift te zitten. Mede ook met dank aan het TV-programma ‘De Grote kleine Treinen competitie’, dat een jaar geleden werduitgezonden. En ook Mini World Rotterdam en Miniatur Wunderland in Hamburg zijn het afgelopendecennium populair geworden bij een breed publiek.
Mede daarom werd er ook in de Hoeksche Waard een paar jaar geleden een initiatief gestart om modelspoorfans digitaal met elkaar in contact te brengen. En hoe kan dat tegenwoordig eenvoudiger dan middels de sociale media. Het Hoeksche Waards Modelspoor Collectief was geboren, compleet met facebookpagina. Een digitale pleisterplaats voor de regionale modelspoorder. Al snel waren er ruim dertig leden en begin 2018 stond de ledenteller van dit initiatief van Arie Pieters (eigenaar van een oude TRIX Express baan) en Henri Kroeze (tuinbaan modelspoorder) op bijna negentig leden. Daarna ging het minder snel totdat ineens de ‘corona periode’ zich aandiende. In de loop van 2020 steeg het aantal leden van 97 naar bijna 140. En het afgelopen half jaar ging de teller van 145 naar bijna 200. Blijkbaar werd de sociale mediadoor modelspoorders gezien als een goed alternatief om contact te houden over hun hobby tot na ‘corona’.De hoogtijdagen van de modelbaan-hobby lagen in de jaren zestig. Märklin, TRIX, Fleischmann en ook de goedkopere merken zoals Lima en Jouef waren toen bij vrijwel elke jongen bekend. En het ‘startsetje’ uit de jeugd groeide later uit tot de hobby van veel volwassen mannen. Er zijn nog steeds heel wat mensen die de modelbaan-hobby trouw zijn gebleven, of die hem door de hernieuwde populariteit sinds kort hebben opgepakt. Elke Hoeksche Waardse modeltreinfan die lid is van facebook kan zich daar aanmelden. Men kan de pagina vinden door simpelweg ”Hoeksche Waards Modelspoor Collectief” in te tikken bij de zoekfunctie op facebook. Ook modelspoorliefhebbers van buiten de regio zijn trouwens welkom.