GroenLinks Hoeksche Waard stelt vragen over eventueel contract met Russische Gazprom

Sinds de Russische inval in Oekraïne blijkt dat meer dan 100 gemeenten een gascontract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom. Vele willen daar nu vanaf omdat ze via dit contract in feite de oorlog van Rusland financieren. Online is via een kaartje van ANP te vinden welke gemeenten een contract met Gazprom hebben. De Hoeksche Waard gaf hier geen gegevens voor door. GroenLinks Hoeksche Waard wil daarom graag duidelijkheid. Heeft de gemeente een contract met het Russische staatsbedrijf? En zo ja, is het mogelijk om dit op te zeggen?

De Hoeksche Waard maakt deel uit van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. In de jaarrekening daarvan duikt de naam Gazprom in ieder geval op. Er is een overeenkomst van 2020 tot en met 2023 voor 200.000 euro. GroenLinks hoopt dat de gemeente wil ijveren om dit contract nu te beëindigen. Volgens verschillende advocaten is dit mogelijk zonder hoge boete omdat niet kon worden verzien dat door dit contract met het Russische staatsbedrijf een oorlog in Europa zou worden gefinancierd, zo meldde BNR Radio op 2 maart.

GroenLinks is van mening dat het altijd goed is zorgvuldig te kijken met welk bedrijf de gemeente in zee gaat, omdat goedkoop niet altijd goed voor de wereld hoeft te zijn. ‘Bovendien wordt er hier in de Hoeksche Waard gas gewonnen, zolang we nog afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zou je hopen dat we hier dan ook lokaal van profiteren,’ menen duo-lijsttrekkers Vincent Rietvelt en Tania Heimans. ‘Belangrijk is daarbij dat de gemeente zo snel mogelijk met een haalbaar en betaalbaar plan komt om woningen en bedrijven op maat te verduurzamen.