Bomen sponsors gezocht

HW zoemt gaat weer bomen planten! Bomen zijn belangrijk voor biodiversiteit en klimaat. Dit keer planten we knotwilgen bij Strijen samen met de internationale organisatie Soroptimistclub Hoeksche Waard/IJsselmonde met het project “100xTrees4Life”. We zoeken sponsors voor de bomen, want er wordt niet alleen in de Hoeksche Waard geplant maar ook in Mali.

100xTrees4life

HW Zoemt is een collectief van natuurorganisaties, landbouwers, imkers, overheden en betrokken inwoners die samenwerken aan het herstel van biodiversiteit. Nu plant HW zoemt knotwilgen samen met Soroptimistclub Hoeksche Waard/IJsselmonde. Wilt u de bijdragen aan zo’n knotwilg en daarmee ook een bomenproject in Mali mogelijk maken? Dat kan! Via het project 100xtrees4life van de Soroptimistclub kan een boomcadeau worden aangeschaft waarmee je een knotwilg in de Hoeksche Waard en de bomenplant in Mali sponsort.

In Mali zijn de meeste vrouwen afhankelijk van wat het land oplevert. Via 100xTrees4Life planten vrouwen in Mali bomen om woestijnvorming tegen te gaan, biodiversiteit te verbeteren en om van de vruchten te kunnen leven. Dit is een van de projecten van de Soroptimisten om meer vrouwen bij duurzame ontwikkeling te betrekken en zo samen de gevolgen van klimaatverandering en natuurrampen tegen te gaan.

Knotwilgen

Bomen zijn goed voor biodiversiteit, maar er is een groot verschil tussen boomsoorten. En de wilg is de allerbeste. Onderzoek wijst uit dat meer dan 350 soorten kleine diertjes, zoals insecten gebruik maken van de wilg als voedselbron. Vogels en zoogdieren profiteren daar weer van.

Geknotte wilgen voegen nog iets toe aan de biodiversiteit. Op den duur wordt in de kop van de wilg humus gevormd waar weer planten gaan groeien. Er ontstaan allerlei holtes waar vogels en zoogdieren gebruik van maken om te nestelen en schuilgelegenheid te zoeken. Kortom, een bron van leven.

Knotwilgen zijn in het verleden ontstaan omdat mensen behoefte hadden aan het hout voor allerlei doeleinden. Die behoefte viel weg doordat alles gemaakt kon worden van aardolie. Nu moeten we afstand gaan nemen van de fossiele grondstoffen en ontstaat er opnieuw een behoefte aan meer duurzame grondstoffen. Knotwilgen kunnen dat leveren. Ze nemen trouw CO2 op en dat kan na enkele jaren worden geoogst. Voldoende reden dus om knotwilgen te planten.

Sponsor actie

Plant een boom in Strijen en maak zo een boom in Mali mogelijk. Wilt u een boomcadeau? Stuur dan een bericht met naam en adres naar trees4lifeHW@gmail.com. Voor 25 euro sponsort u een knotwilg, waarbij de Soroptimistclub Hoeksche Waard/IJsselmonde de helft bijlegt voor het bomenproject in Mali. Het boomcadeau is een ‘certificaat’ waarop te zien is waar de knotwilgen straks staan. Met elkaar werken we zo aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard en in Mali.