Zuid-Holland aan de slag voor minder houtstook

De provincie Zuid-Holland wil dat haar inwoners minder hout gaan verstoken. Op initiatief van GroenLinks gaat gedeputeerde Stolk gemeenten aanschrijven hier zo snel mogelijk werk van te maken.

De Provincie heeft het ‘Schone Lucht Akkoord’ al in 2020 ondertekend. Het aanpakken van houtstook sluit goed aan bij de ambities van het akkoord en is dus een logische stap. Bij houtstook komen ultrafijne stofdeeltjes en roet in de lucht. Vanuit de medische wetenschap wordt steeds meer bekend over de gevolgen van deze deeltjes op onze gezondheid. Zij kunnen long- en hartklachten en zelfs vroegtijdige dementie veroorzaken.

Statenlid Robert Klumpes van GroenLinks: “De torenhoge gasprijs van dit moment heeft geleid tot een toename van de verkoop van brandhout. Ik maak mij zorgen over de gevolgen voor de luchtkwaliteit, als dat hout allemaal in kachels wordt opgestookt.”

De Provincie gaat gemeenten helpen hun inwoners beter te informeren over de kwalijke gevolgen van houtstook en komt met tips om te stoken met zo min mogelijk schadelijke uitstoot.

Nogmaals Robert Klumpes: “Niemand wil in de winter in de kou zitten. De open haard lijkt een goed alternatief voor verwarming vanwege de hoge gasprijzen. Door de gevolgen voor de luchtkwaliteit is het dat alleen niet. We zijn al jaren bezig om onze lucht schoner te krijgen. Het zou zonde zijn om dat door één strenge winter teniet te laten doen. Begin met het aantrekken van een lekker warme trui.”