Vergeet de vogels niet in de winter

De winter komt er weer aan en of de sneeuw en vorst nu opduiken in december of zoals vorig jaar pas einde januari en begin februari, voor vogels breekt weer een moeilijke periode aan. Zodra nachtvorst en sneeuw hun intrede doen in de winter gaat het voor veel vogelsoorten moeilijker worden om nog aan voldoende voedsel te komen.

Het zoeken naar eten is immers veruit de belangrijkste bezigheid van vogels om te overleven. Met een lichaamstemperatuur van meer dan 40°C hebben ze zeer veel calorieën nodig, vooral de kleinere vogelsoorten. Normaal gezien sterft een vogel in onze streken niet rechtstreeks van de koude, maar een langdurige voedselschaarste doet hen verzwakken en verstoort hun stofwisseling. Ze lopen daardoor uiteraard meer kans op allerlei ziekten. De dagen zijn bovendien erg kort en daardoor ook de beschikbare tijd om het nodige voedsel bijeen te zoeken. Bovendien hebben vogels ook een hoger calorieverbruik, zodat hun vetreserves sneller uitgeput geraken. Vooral in perioden van strenge vorst, waarbij de vogel genoeg energiereserve moet hebben om gedurende de lange, koude nachten zijn temperatuur op peil te houden, kan hij in een acute gevaar situatie belanden. In een koude nacht verliezen de kleinere soorten soms wel 10 procent van hun gewicht. De menselijke tussenkomst via een goed uitgebalanceerde en gevarieerde voeding is essentieel voor de vogels, zeker als er gedurende een lange periode straks mogelijk weer een ‘sneeuwtapijt’ ligt. Elke goede dierenzaak en ook sommige supermarkten hebben voer voor buitenvogels. Meestal zijn dat twee soorten; ‘strooivoer’ en ‘universeel voer’. Met het eerste type kan je bijna alle zaden etende vogels blij maken (van meesjes tot duiven) en met het tweede (universeel voer) vooral soorten als merels, lijsters, kramsvogels, roodborstjes e.d. Beide voersoorten worden gegeten door alle kraaiachtigen (gaaien, kauwtjes, eksters, o.a.) Eenden, ganzen en zwanen in parken, vlieten en sloten zijn vaak al geholpen met bruin brood, maar ook die kunnen ‘uit de voeten’ met het universeel voer. Zowel de mezen soorten als ook de Vlaamse gaaien en kauwtjes zijn gek op pinda’s. Wie meer wil weten over bijvoeren in de winter kan ook de website van Vogelbescherming Nederland raadplegen: https://www.vogelbescherming.nl