Gemeente Hoeksche Waard doet mee met Orange the World

Gemeente Hoeksche Waard is een van de vele organisaties die dit jaar deelneemt aan Orange the World. Deze internationale campagne richt zich op het stoppen van geweld tegen vrouwen. De gemeentehuizen in Oud-Beijerland en Maasdam zijn in het kader van Orange the World elke avond oranje verlicht. Daarnaast hangen er ook speciale Orange the World vlaggen. De gemeente besteedt tot en met het einde van de campagne op 10 december extra aandacht aan het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld.

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: “We grijpen Orange the World aan om extra aandacht te vragen voor vrouwenmishandeling en huiselijk geweld. In Nederland is het helaas nog zo dat zo´n 45 procent van de vrouwen en meisjes (ooit) te maken krijgt met geweld. Ook hier in de Hoeksche Waard zijn er alleen al dit jaar 337 meldingen bij Veilig Thuis gedaan over huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling, waarbij vrouwen vaker slachtoffer zijn dan mannen. Om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen is het belangrijk om een veilige omgeving en een luisterend oor te bieden. Dat is iets waar iedereen een steentje aan kan bijdragen. Vandaar dat onze deelname aan Orange the World zich nu richt op bewustwording en bespreekbaar maken.”

Orange Pin voor raadsleden

Tijdens de raadsvergadering van 16 november sprak wethouder Joanne Blaak- van de Lagemaat over de speciale Orange-Pins, een oranje handje. Vanwege de coronamaatregelen ontvingen leden van de gemeenteraad deze pins per post. Door de pin te dragen laat je zien dat je tegen geweld tegen vrouwen bent. “Vorig jaar gaf de raad het college de opdracht om deelname aan Orange the World mogelijk te maken. Met de Orange Pin betrekken we hen en geven we samen een duidelijk signaal af; geweld tegen vrouwen hoort nergens thuis, ook niet in de Hoeksche Waard.” aldus wethouder Blaak-van de Lagemaat.

Gesprek met Soroptimisten Hoeksche Waard-IJsselmonde

Om het onderwerp verder op de kaart te zetten is er volgende week een gesprek tussen wethouder Blaak-van de Lagemaat en vertegenwoordigers van de Soroptimisten Hoeksche Waard-IJsselmonde. Deze groep is een lokale afdeling van Soroptimist International. Deze organisatie is medeorganisator van Orange the World. De wethouder gaat samen met hen kijken naar de mogelijkheden om het onderwerp ook in de komende jaren verder onder de aandacht te brengen.

Wat is Orange the World?

Orange the World is een internationale campagne waarbij in meer dan 90 landen aandacht wordt gevraagd om geweld tegen vrouwen te stoppen. De campagne loopt van donderdag 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, tot en met vrijdag 10 december, internationale mensenrechtendag. Het oranje uitlichten van gebouwen, waaronder beide gemeentehuizen in de Hoeksche Waard en bijvoorbeeld ook de Rotterdamse Euromast en Erasmusbrug, is een bekend onderdeel van de campagne. De oranje kleur staat voor een nieuwe dagenraad, een betere toekomst zonder geweld.

Vermoedens van huiselijk geweld?

Inwoners die zich zorgen maken om iemand in hun omgeving of zelf slachtoffer zijn van mishandeling, kunnen terecht bij het advies- en meldpunt Veilig Thuis (Zuid-Holland Zuid). Dit kan ook anoniem. Inwoners krijgen hier advies en antwoorden op hun vragen. Contact opnemen met Veilig Thuis kan via 0800-2000 of de website Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid.