Leerkracht: “Goed zwemonderwijs juist hard nodig!”

De zwemvaardigheid van basisschoolverlaters is afgenomen! Het onderhouden en versterken ervan zou juist belangrijk moeten zijn als fysieke uitdaging en voor de zwemveiligheid, zo laat groepsleerkracht Wilko Vergeer van basisschool De Bouwsteen.

Wat eerder als een pilot begon in een samenwerking tussen zwembad De Wellen en cbs De Bouwsteen in ‘s-Gravendeel is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van het lesprogramma: thematisch schoolzwemmen

De invulling van de praktijkgerichte natte gymlessen is gestoeld op drie pijlers:Survival: vanuit alledaagse situaties in het water terecht komen bijvoorbeeld gekleed of vanuit een bootje. Ook zijn er lessen met wak simulatie
.Avonturen: uitdagingen aangaan in en onder het water: snorkelen, opduiken of onderwater oriëntatie.
Aquasporten: kennis maken met bijvoorbeeld suppen, waterpolo, wedstrijdzwemmen of bewegen op muziek.

De gemeente Hoeksche Waard denkt eraan het traditionele schoolzwemmen te verminderen. Wellicht bieden deze lessen juist een uitdaging om een toegankelijk en veilig programma samen te stellen voor àlle scholen en zwembaden in de Hoeksche Waard!