Coming Out Day 2021 en regenboog week groot succes in de Hoeksche Waard

Afgelopen maandag 11 oktober was het de jaarlijkse Coming Out Day 2021, een belangrijke dag voor LHBTI+-ers. Dit jaar werd daar in de Hoeksche Waard massaal aandacht aan besteed. Er werden dit jaar weer talloze vlaggen gehesen en er werden diverse activiteiten georganiseerd. Bovendien presenteerde LHBT+ HW hun Regenboogkaart: een overzicht van LHBTI-vriendelijke plekken in de Hoeksche Waard. Tot slot ontving Raymond Kalkman van de belangengroep LHBT+ HW de Jilles Bruggeman Opsteker voor zijn inzet.

 
Op Coming Out Day wordt jaarlijks aandacht besteed aan het moment dat een lesbiënne, homo, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar geaardheid of genderidentiteit uit komt. Een belangrijk onderdeel hiervan is het hijsen van de regenboogvlag. Aan de oproep van LHBT+ HW om massaal de regenboogvlag uit te hangen en foto´s te plaatsen op social media met de hashtag #HWvlagt werd goed gehoor gegeven. Er werden meer dan honderd regenboogvlaggen gehesen over het hele eiland, waaronder bij een aantal kerken, de gemeente Hoeksche Waard, sportclubs, scholen en veel inwoners die hun steun wilden laten blijken.

Diezelfde dag vonden in het kader van Coming Out Day op dit eiland nog diverse andere activiteiten plaats. In de Hoeksche Huiskamers van Welzijn Hoeksche Waard vertelde Ies van den Hoek over zijn late coming out en de boeken die hij geschreven heeft voor jongeren over het onderwerp homoseksualiteit. In Oud-Beijerland werd de eerste tour van de regionaal samenwerkende LHBTI-belangengroepen ontvangen door LHBT+ HW en een raadslid. Vervolgens werd de tour enthousiast ontvangen bij basisschool De Zevensprong en de naastgelegen Open Hof Kerk. Daar vertelde transgender vrouw Anna over de regenboogactiviteiten die deze week door die kerk georganiseerd worden. Vooral de fotoexpositie “God van de Regenboog”, met ontroerende verhalen, werd door de bezoekers zeer gewaardeerd.

Bovendien presenteerde belangengroep LHBT+ Hoeksche Waard op deze dag de Regenboogkaart op hun nieuwe website www.lhbthw.nl Op deze kaart staan plekken, waaronder horeca, sportclubs en kerken, die hebben uitgesproken dat LHBTI´ers welkom zijn. De kaart is te vinden onder www.lhbthw.nl/regenboogkaart.

De dag eindigde met de uitreiking van de Jillis Bruggeman Opsteker in Schiedam aan Raymond Kalkman van LHBT+ HW. Hij ontving deze prijs uit handen van wethouder Joanne Blaak vanwege zijn inzet voor de belangengroep LHBT+ Hoeksche Waard. Dat juist een wethouder deze prijs anno 2021 uitreikt is symbolisch. De naamgever ervan, Jillis Bruggeman, werd in 1803 door de lokale overheid van Schiedam ter dood gebracht omdat hij seks had met iemand van zijn eigen geslacht. Hij was de laatste in Nederland die hiervoor deze straf ontving. Het onderstreept de geschiedenis van de LHBTI-emancipatie en de noodzaak om op te blijven komen voor gelijkwaardige behandeling.