Ben Smit en Jacques Kleinkramer zijn Klimaatburgemeesters van Hoeksche Waard

Ben Smit (53) en Jacques Kleinkramer (59) mogen zich de eerste Klimaatburgemeesters van gemeente Hoeksche Waard noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Een week waarin de Klimaatburgemeesters een belangrijke rol spelen voor hun medebewoners. Het is namelijk de bedoeling dat Ben Smit en Jacques Kleinkramer de inwoners van Hoeksche Waard inspireren zich ook in te zetten voor een beter klimaat.Speciaal voor deze benoeming ontvingen Ben en Jacques een ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die zij de hele week kunnen ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat zij de Klimaatburgemeesters zijn geworden van gemeente Hoeksche Waard.

142 Klimaatburgemeesters in Nederland
In de afgelopen weken hebben in totaal 142 Klimaatburgemeesters uit 101 gemeenten zich aangemeld via www.iedereendoetwat.nl/nkw, waaronder Ben en Jacques uit gemeente Hoeksche Waard. Met deze eervolle benoeming hopen zij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. Ben en Jacques zijn veel met het klimaat bezig en hopen met hun duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie.

Ben Smit, initiatiefnemer Vrienden van Heinenoord: “Ik zet mij graag in voor klimaatparticipatie in Heinenoord, ik zelf zette al eerder die stap. Zo heb ik 16 zonnepanelen geplaatst om mijn footprint enigszins te verkleinen. Ik zou graag meer verbinding zien tussen de warmte- en energietransitie en klimaatadaptatie. Duurzaam leven is meer dan een zonnepaneel op je dak. Groen is niet altijd duurzaam.”  

Jacques Kleinkramer, Buurt Bestuurt: “Als voorzitter van Buurt Bestuurt ga ik in gesprek met de gemeente om initiatieven te ontplooien om alle daken van gemeentelijke instanties van zonnepanelen te voorzien. Ook praat ik mee over de invulling van alternatieve energie voor de nieuwe wijk in Heinenoord.”