Karter Luuk Taal lijkt uit te vallen maar toch bijzondere overwinning in Benelux-kampioenschap!

SPA – Ineens ging hij pardoes rechtdoor waar de baan haaks rechtsaf gaat, en toch stond er na afloop van de finale van de Mini Parilla-rijders een prachtige P1 achter zijn naam. Karttalent Luuk Taal had zondag wel een verhaal te vertellen na afloop van de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap in Spa. Een verhaal dat voor de negenjarige coureur uit Oud-Beijerland gelukkig een goede afloop kende.

“Ik had niet verwacht dat ik zou winnen”, zei een uitgelaten Luuk. “Maar ik had wel gedacht dat ik een podiumplaats moest kunnen pakken. Dit is nu mijn eerste Benelux-wedstrijd die ik heb gewonnen, maar het is niet de mooiste. Dit is mijn nummer twee van de mooie podiums. Mijn mooiste overwinning was in Valencia tijdens de Winter Cup dit jaar.”

Dat mocht dan zo zijn, het verhaal dat bij zijn winnaarsbeker hoorde, was er een om te onthouden. “Ik moest er flink voor knokken. Het was heel close. Ik vond het wel moeilijk. Ik kon niet zeggen: ik rijd met twee vingers in de neus naar de finishlijn.”

Even had het er zelfs naar uitgezien dat Luuk, die de finale als derde was gestart, was uitgevallen na een forse schuiver op P1 die hem in het grind deed belanden. Op dat moment reed hij nota bene aan kop van de wedstrijd. “Ik kwam te wijd”, herinnerde Luuk zicht het voorval halverwege de finale die op een snel opdrogende baan werd verreden.

“Ik had op zich een goede apex, maar ik stuurde net iets te laat waardoor ik op het gladde deel van de baan kwam. Ik vloog keihard het grind in. Ik schrok me dood.” Hij was niet de enige. Eerder waren er al rijders gecrasht en tijdens zijn schuifpartij schoof een concurrent met hem mee.

De rode vlag werd getoond ten teken dat de wedstrijd was gestopt. Even leek het erop dat het ook het einde van de wedstrijd was vanwege de chaos in de laatste bocht voor de chicane. Maar na een halfuur kon er toch weer geformeerd worden. Tot Luuks verbazing. “Ik had eigenlijk niet meer verwacht dat er een herstart kwam.”

Hij mocht zowaar vanaf P1 starten omdat de stand van de wedstrijd in de ronde van voor de rode vlag werd gebruikt voor de herstart. “Daar had ik geluk mee. Ik dacht: nu is nu, dus moet ik alles geven wat ik heb, nu moeten we ervoor gaan. Mijn kart was niet krom. Ik vond hem niet meer zo fijn sturen, maar ja. Hij was nog wel goed om er de eerste plek mee te rijden.”

Want dat is wat hij deed. Hij vertrok vanaf 1 en reed linea recta naar de overwinning. Zo hij had toch nog een subliem weekend waarin hij met de vijfde plek in de kwalificatie wat moeizaam aan was begonnen. “Ja, de kwalificatie kan beter”, verzuchtte hij. “De heats gingen daarna redelijk goed. Ik was vierde en eerste, en dan nu in de finale was het goed.”

Die overwinning neemt hij mooi mee in zijn bagage naar het circuit van Castelletto in Italië. Daar rijdt hij eind juli de derde ronde van de IAME Euro Series. “Als ik daar ook kan winnen, wordt dát misschien wel mijn mooiste overwinning”, zei hij met een lach.

Dat moeten we natuurlijk nog even afwachten. Maar met het zelfvertrouwen van Luuk zit het in ieder geval wel goed na zijn bijzondere overwinning in Spa.