Groot aanbod aan activiteiten voor kinderen op het natuureiland Tiengemeten

De zomervakantie staat voor de deur. Natuurmonumenten heeft een groot aanbod aan activiteiten voor kinderen om op natuureiland Tiengemeten te ondernemen tijdens de vakantie.

Natuurlijk is de grootste trekker op het eiland de Speelnatuur van OERRR, die vanaf 17 juli weer geopend is tussen 10.15-16.45 uur op dinsdag t/m zondag. Op het negen voetbalvelden grote natuurterrein vermaken kinderen zich een hele dag. Daarnaast zijn er voor kinderen in de basisschoolleeftijd ook allerlei andere mogelijkheden zoals speurtochten, verschillende wandelingen of een activiteit met de boswachter. Het assortiment aan speurtochten is onlangs uitgebreid en zondag 11 juli is het Museum van OERRR officieel geopend. De hele zomerperiode organiseert Natuurmonumenten excursies en activiteiten. Een aantal daarvan is zeker geschikt om met kinderen te ondernemen, zoals de mini expeditie of een huifkartocht. Op zondag 15 augustus is er speciale, doorlopende activiteit voor kinderen: Maak een huisje voor de dieren.

Museum van OERRR

Het museum heeft een echte directeur: Inge. Zondag 11 juli heeft ze de symbolische sleutel van het museum in ontvangst genomen. Inge is al jaren vrijwilligster op Tiengemeten en één van de regelmatige gastvrouwen in Speelnatuur. In de rol van directeur is zij verantwoordelijk voor alle gevonden natuurschatten in het museum. Het museum is toegankelijk via Speelnatuur, maar ook schatten die buiten de natuurspeeltuin gevonden worden zijn welkom in het museum. De ruimte waarin het museum is gevestigd is afgelopen winter helemaal opgeknapt door vrijwilliger Cees. Uren is hij in de weer geweest met de verfkwast om het museum te verfraaien met muurschilderingen. 

Speurtochten van OERRR

Op Tiengemeten zijn drie verschillende speurtochten te doen: de Boswachter Bootcamp, waarbij de kinderen op een actieve manier in de natuur bezig zijn. De Spannende Ontdekkingstocht, een meer educatieve speurtocht met leerzame opdrachten. En sinds kort is er ook de BZZZ Speurtocht: een speurtocht om de wondere wereld van insecten en kriebelbeestjes te ontdekken. Voor alle speurtochten zijn speurtassen verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum op Tiengemeten.

Wandelen of fietsen

Speciaal voor jongere kinderen heeft Natuurmonumenten de `Blauwborst´ route afgelopen winter gerealiseerd. Dit is een wandeling van ongeveer 1,5 km waarbij je van de paden af mag. Struinen en zelf je weg zoeken door de natuur. Daarnaast is ook de `Beverroute´ een leuke wandeling om te doen. Dit is een wandelroute van 4,5 km. Op de website van Natuurmonumenten of via de app NatuurRoutes zijn deze routes te vinden mét interessante tips van de boswachters. Ook liggen op Tiengemeten meerdere geocaches (digitale schatten) verstopt. De ene geocache is uitdagender verstopt dan de andere. Voor elk wat wil(d)s. Het is ook mogelijk om in het Bezoekerscentrum op het eiland een (kinder)fiets of tandem te huren. Zo is samen het eiland in één dag te ontdekken. Er zijn zelfs een paar tandems met een plek voor een volwassene en een plek voor een kind.

Speelnatuur van OERRR

Speelnatuur van OERRR op Tiengemeten is de grootste Speelnatuur van Natuurmonumenten in Nederland. Dit terrein is maar liefst 4,5 hectare (= negen voetbalvelden) groot, waar kinderen en hun begeleiders verspreid over het terrein kunnen genieten van een ruige dag in de natuur. Hutten en vlotten bouwen, bomen klimmen, lekker spelen met zand en water, glijden van de modderglijbaan, bloemen plukken en nog veel meer. Voor de kleintjes is er een veilig Ukkie-eiland. Er zijn prima voorzieningen zoals toiletten, douches, kleedhokjes en drinkwaterkranen. Ook is er een schuilplaats. Het terrein is ook geschikt voor kinderen met een beperking. Neem schone kleren en een handdoek mee naar het eiland.

OERRR

Alle activiteiten vallen onder het OERRR-programma: het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar de natuur laat ontdekken. Met OERRR beleef je avonturen die je nooit meer vergeet en ontdek je hoe je de natuur en de dieren kunt helpen.

Bezoek voor meer info de website van Natuurmonumenten