Natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord van start

Na maanden van voorbereiding opent Natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord op zaterdag 19 juni als eerste grote natuurbegraafplaats van Zuid-Holland. De natuurbegraafplaats is dagelijks geopend. Team Zomerlanden is iedere dag aanwezig in een tijdelijk gebouw om bezoekers te ontvangen en van informatie te voorzien. 

Een levendig bos

In het voorjaar van dit jaar blijkt het noodzakelijk om veel zieke bomen te verwijderen in het natuurgebied. Zomerlanden heeft duizenden nieuwe bomen geplant om deze te vervangen. Beheerder Remco de Jonge is tevreden over het resultaat: “Gelukkig zien we dat verreweg de meeste jonge bomen het erg goed doen. Het wordt mooi groen en `s morgens is het geluid van de vele vogels overweldigend mooi.”

Natuurbegraven

Op Zomerlanden staat de natuur centraal. Er worden hier alleen natuurlijke materialen gebruikt en er wordt begraven zonder grafstenen. Anders dan voorheen is het bos nu een opengesteld natuurgebied voor wandelaars. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Over de nieuw aangelegde paden kunnen bezoekers tussen zonsopkomst en zonsondergang wandelen. Een bijzonder gebied waar ruimte is voor rouw en troost in de natuur.

Dagelijks aanwezig

Het definitieve ontvangsthuis is volop in aanbouw. In de tussentijd is er een tijdelijk houten gebouw geplaatst. De Jonge en zijn team zijn hier dagelijks aanwezig om bezoekers te ontvangen: “In de afgelopen maanden hebben we heel veel informatieaanvragen ontvangen. We bellen alle geïnteresseerden om persoonlijk kennis te maken. Bovendien zijn er ook al aanmeldingen binnengekomen voor de eerste rondleidingen. Die vinden plaats op 10 juli.” 

Vanwege de coronamaatregelen is reserveren voor deze rondleiding verplicht. Dit kan via de website www.zomerlanden.nl. De officiële feestelijke opening van Natuurbegraafplaats Zomerlanden staat gepland voor begin oktober.