Inzoomen op de historische Hoeksche Waard: Terug naar de Hoeksche Waard tussen 1900-1975

De Hoeksche Waard voor de eerste gemeentelijke herindelingen in het midden van de jaren tachtig, daar komen we in terecht in het historische fotoboek ‘Inzoomen op de historische Hoeksche Waard’. Ondermeer Maasdam, Heinenoord, Zuid-Beijerland, Klaaswaal en Strijen waren toen allemaal nog zelfstandige gemeenten met uiteraard eigen gemeentehuizen. In dit boek van de hand van auteur/samensteller Arie Pieters doen we alle zelfstandige dorpen uit die tijd aan.

De vorming van de gemeenten Cromstrijen, Korendijk en Binnenmaas betekende destijds een samenvoeging van de meerderheid van de Hoeksche Waardse gemeenten. Naast deze drie nieuwe gemeenten bleven alleen Strijen, ‘s-Gravendeel en Oud-Beijerland nog over als zelfstandige dorpen. ‘s-Gravendeel sloot zich in deze eeuw aan bij Binnenmaas en inmiddels is er alweer enkele jaren één gemeente Hoeksche Waard. In het boek gaan we langs bij opvallende en vaak gefotografeerde plekken in de dorpen van destijds, maar we komen ook al lang geleden gesloopte gebouwen tegen, zoals de vroegere suikerfabriek van Oud-Beijerland. Uiteraard komen er veel molens aan bod en ook meerdere van de voormalige gemeentehuizen, die in de meeste gevallen gelukkig wel bewaard bleven. Maar we kijken ook naar zaken als de vroegere veerdienst ‘s-Gravendeel – Wieldrecht en twee wijken die vrijwel in zijn geheel verdwenen: Bevershoek in ‘s-Gravendeel en het Weverseinde in Puttershoek. Ook het openbaar vervoer van vroeger komt voorbij, waarbij een voorname rol was weggelegd voor de RTM (Rotterdamsche Tramweg Maatschappij). De stoomtram vervoerde ooit decennia lang zowel personen als vracht, zoals b.v. suikerbieten. Nadat de tram in de loop van 1956 was gestopt bleven er nog wel bussen van de RTM rijden in de regio.

Meer dan honderd jaar terug in de tijd

Middels foto’s van de zgn. naoorlogse nieuwbouw en ook nieuwbouw uit begin jaren zeventig komt er ook wat meer recente historie aan bod. Maar sommige foto’s in het boek gaan veel verder terug in de tijd, zelfs tot aan het jaar 1900. We belanden dan in een compleet andere Hoeksche Waard: Paard en wagen en rijtuigen waren nog normaal, zeil- en stoomschepen lagen in de havens en het landschap was op veel plekken ‘aangekleed’ met statige Hollandse iepen. Op de foto’s uit de jaren vijftig en zestig zien we langzaam een verandering. Steeds meer vrachtwagens in de straten en paard en wagen verdwenen uiteindelijk helemaal uit beeld in die periode. Naast molens komen ook heel wat historische kerken voorbij in het boek, want ook daarvan staan er heel wat in de Hoeksche Waard. En in samengevatte vorm is er ook aandacht voor de buurtschappen en kleineren dorpen, zoals b.v. Strijensas. ‘Inzoomen op de historische Hoeksche Waard’ omvat 279 pagina’s en meer dan 250 foto’s, die worden afgewisseld met meerdere bij de periode passende oude advertenties. De prijs is EUR18,50. Het boek is online leverbaar via de webwinkel van Mijnbestseller.nl en daarnaast kan men het sinds 8-6-2021 via de reguliere, fysieke boekwinkels in de regio en daarbuiten bestellen. Vanaf 14-6-2021 is online levering ook mogelijk via Geschiedenis-winkel.nl