Extra injectie van 1,5 miljoen euro in Fonds Starterslening

De gemeenteraad van Hoeksche Waard heeft unaniem besloten om het fonds van de Starterslening nogmaals een extra injectie te geven van 1,5 miljoen euro. Met het fonds heeft de gemeente vanaf januari 2020 tot en met mei 2021 reeds 100 jonge huishoudens kunnen ondersteunen in de aankoop van een huis. De laatste startersleningen werden deze maand vergeven, daarop is besloten om nogmaals een investering in het fonds te doen.

De Starterslening helpt jonge mensen op een verantwoorde manier nét een beetje extra te lenen. Veel jonge huishoudens kunnen met de huidige huizenprijzen zonder een starterslening geen huis kopen. De aanvragen voor een starterslening zijn dan ook bijna allemaal voor het maximale bedrag van 35.000 euro.

100 startersleningen

Piet van Leenen, wethouder: “De starterslening is een succesvol instrument. De afgelopen jaren hebben we een behoorlijk aantal jonge huishoudens op ons eiland kunnen helpen. In 2020 en 2021 werden net zoveel leningen aangevraagd als de zes jaar ervoor bij elkaar. Dat zegt genoeg over de noodzaak van zo´n fonds. Naast deze financiële ondersteuning maken we met de ontwikkelaars afspraken over betaalbare woningbouw.”

35.000 euro

De starter kan maximaal 20% van de verwervingskosten van de woning of maximaal EUR 35.000,- extra lenen als aanvulling op de eerste hypotheek voor maximaal 30 jaar. Pas vanaf het vierde jaar worden er maandlasten (rente en aflossing) betaald. En heeft de starter het idee dat de lasten na deze 3 jaar nog steeds te hoog zijn, dan kan een her-toets aangevraagd worden om betaling van maandlasten langer uit te stellen. Ook mag de starterslening, of een gedeelte daarvan, op ieder moment boetevrij afgelost worden. Meer informatie over de starterslening op www.gemeentehw.nl/starterslening.