Koud voorjaar, ijskoude aprilmaand; studiemoment voor ontwikkeling bomen

Inmiddels alweer voor het elfde jaar op rij doet de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior onderzoek naar hoe de weersomstandigheden in het voorjaar hun uitwerking hebben op de verschillende boomsoorten in de Hoeksche Waard.

En hoewel er geen enkel voorjaar hetzelfde is en er in die periode van meer dan tien jaar al flink wat verschillende, soms tamelijk extreme weertypen de revue passeerden, is dit voorjaar natuurlijk er wel eentje om aan te vinken als ‘heel apart’. Over het algemeen was het te koud en de aprilmaand spaande de kroon, als zijnde de koudste van deze eeuw en veroverde een plek in de top tien van koudste aprilmaanden van de afgelopen honderd jaar. Alle reden dus om goed op te letten en te kijken wat dit met de diverse soorten bomen doet. De eerste effecten waren zichtbaar bij de populieren. Hoewel ze niet minder in blad kwamen, duurde het wel ruim een week langer voordat het blad zich aan de bomen liet zien. Ook de schietwilgen kwamen moeizaam ‘op gang’. De linden en esdoorns echter leken geen problemen te hebben met de koude en kwamen einde van de laatste week van april ‘keurig’ in blad.

Droogte, veel regen en nu extreme kou

Eerder bleek ook al dat met name de vooroorlogse Hollandse iepen zich nauwelijks iets aantrekken van een kouder voorjaar. Bij de paar nog resterende ‘iepen-oudjes’ die nog over zijn in deze regio lijkt dit opnieuw het geval te zijn. Ze hebben lak aan die ijskoude aprilmaand. De paardenkastanjes daarentegen lopen dan weer een weekje achter op schema. In de afgelopen tien jaar werd al duidelijk dat daarentegen juist de platanen weer probleemloos en snel in blad komen bij een lente die warmer is dan gemiddeld. Het is dus goed om na een voorjaar met tamelijk extreem weer niet meteen aan een ziekte te gaan denken als bepaalde boomsoorten moeizaam of één of meerdere weken later in blad komen. De komende weken blijft de bomenwerkgroep ook de bomen die altijd later in blad komen volgen, zoals b.v. essen en elzen.