GroenLinks: #HetWonenWaard

In de Randstad verdringen inwoners elkaar tijdens wandelingen in de schaarse natuur, in de Hoeksche Waard is nog wel rust en ruimte te vinden. Maar ook hier wordt steeds meer gebouwd. De gemeente wil een continue bouwstroom op gang brengen, in de hoop dat velen uit de steden hier komen wonen. Er wordt zelfs meer dan 1 miljoen uitgegeven om ons gemeente onder andere te promoten als prachtig wooneiland. Zo dreigt ons eiland een buitenwijk van de Randstad te worden. GroenLinks vindt bouwen voor de toekomst ook belangrijk, maar wil wel ons unieke polderlandschap en schitterende natuur behouden. De Hoeksche Waard is een Nationaal Landschap dat we moeten koesteren.

Zoals de ganzen op de weilanden strijken de projectontwikkelaars momenteel in de Hoeksche Waard neer. Dit om op uitnodiging van de gemeente de mooiste plekken uit te kiezen. Zo wordt negentig procent van alle bouwplannen door de markt bepaald. De nieuwe Omgevingswet geeft bouwers en projectontwikkelaars nog meer ruimte om daar te bouwen waar ze willen. GroenLinks HW wil de bewoners weer de zeggenschap over hun eiland teruggeven en het landschap beschermen. Hoe? Door niet de markt, maar de inwoners zelf bouwlocaties aan te laten wijzen. Vooral voor betaalbare woningen binnen de dorpskernen. Vertel ons waar dat leegstaande pand is, waar een braakliggend terrein ligt, een vervallen schuur staat of een bedrijfspand dat kan worden omgebouwd tot appartementen. Welke boerderij kan geschikt gemaakt worden voor een woongroep en waar is plek voor tiny houses? GroenLinks HW zal deze locaties verzamelen en aanbieden aan de wethouder Wonen met de vraag per locatie aan te geven welke rol de gemeente kan oppakken om (ver)bouw te stimuleren en mogelijk te maken. Dit alles nu eens in goed overleg met de omwonenden en niet ten koste van onze natuur en ons open landschap.

Dus wandel door je dorpskern of struin over dat industrieterrein alsof jij de projectontwikkelaar bent en stuur ons jouw idee voor die betaalbare droomwoningen die ons eiland wel mooier kunnen maken naar: hoekschewaard@groenlinks.nl.