Eind augustus eindelijk weer ‘Terug naar Tiengemeten’

Ook de zesde editie van het eiland-zomer-festival ‘Terug naar Tiengemeten’ sneuvelde vorig jaar, maar komende zomer verwachten de eilanders alsnog een zeer relaxt muziekfeestje te kunnen neerzetten. De uitgestelde editie is nu op zaterdag 28 en zondag 29 augustus. De kaartverkoop is begonnen.

De vijfde ‘Terug naar Tiengemeten’ was twee jaar geleden een jubileum onder tropische omstandigheden. De overdekte festivalweide tussen de bomen bleek een goed middel tegen de felle zon en wederom was de ongedwongen kleinschaligheid hét geheim van het succes. ,,Acts kunnen zich bij ons niet groter voordoen dan ze zijn. Ze staan niet ver weg op een enorm hoog podium. Je kunt ze bijna aanraken en dat zorgt – als de artiesten er tenminste niet bang voor zijn – eigenlijk meteen voor een goede wisselwerking met het publiek”, aldus organisator Hans Oosterhof van Herberg Tiengemeten.

Garantie

Eilandfestival nummer zes moest vorig jaar in april al worden afgeblazen en dit jaar heeft de organisatie lang gewacht met aankondigen. De gemeente Hoeksche Waard wil namelijk nog niet starten met het afgeven van een evenementenvergunningen vanwege de onzekerheden rond Covid. Maar in ‘Den Haag’ kijkt men daar anders tegenaan. Festivals die deze zomer georganiseerd worden, kunnen de rijksoverheid om een financiële garantie vragen. Mochten de evenementen dan niet door kunnen gaan wegens een nieuwe Covid-uitbraak, dan staat de overheid voor een aanmerkelijk deel garant voor gemaakte kosten en onkosten van toeleveranciers. Het is nog niet zeker of ‘Terug naar Tiengemeten’ ook onder deze garantie valt, want pas begin juli worden alle aanvragen beoordeeld. ,,We hebben goede hoop dat we die garantie krijgen, maar we kunnen ook niet langer wachten met alles voor te bereiden. Dus we nemen de gok”, aldus de organisatie.

Moet het festival weer worden geannuleerd vanwege een lockdown, dan krijgen de ticketkopers overigens net als vorig jaar hun geld terug. Kopers van een kaartje moeten er overigens wel rekening mee houden dat de overheid in augustus mogelijk extra voorwaarden stelt bij de toegang, zoals een vaccinatie- of testbewijs.

Bazzookas

Vorig jaar is met alle toen geboekte acts al afgesproken dat de hele line-up wordt verplaats naar komende zomer. Dat lijkt grotendeels te gaan lukken. ,,Bij één act uit de VS hebben we zelf gezegd: laten we het risico op een reisverbod niet nemen en zij zijn ingeruild voor de Nederlandse feestband Bazzookas.”

Frontzanger Bas Barnasconi (uit Strijen) stond in 2018 onder beroerde weersomstandigheden ook met zijn band op het Tiengemeten-festival. De Bazzookas wisten het verkleumde publiek toen trefzeker in feeststemming te brengen. ,,Dat gaan ze nu weer doen, maar dan op een zwoele zomeravond”, hoopt Oosterhof.

Festivalboot

Het Zuid-Amerikaanse Sindicato Sonico staat nog wel op het affiche. ,,Deze groep start binnenkort met een maandenlange tour door Europa en men gaat er vanuit dat die doorgaat.”

‘Terug naar Tiengemeten’ is weliswaar op zaterdag én zondag, maar overnachten in je eigen tentje op Tiengemeten is niet verplicht. Beide dagen varen er ieder uur boten heen en weer en uiteraard na afloop. Je kunt dus terug naar huis en zondag weer oversteken naar Tiengemeten voor de tweede festivaldag. En voor wie twee dagen te veel vindt: er zijn ook kaarten voor alleen zaterdag of zaterdag.

Terug naar Tiengemeten heeft naam gemaakt als luxe en vooral ontspannen festival. Heel gemoedelijk en zonder keuzestress of wachtrijen omdat er per dag maximaal 500 bezoekers bij kunnen zijn. Er is bovendien luxe sanitair, een grotendeels overdekt festivalterrein, voldoende zitgelegenheid en gevarieerd eten. Een regiment foodtrucks bereidt allerlei lekkers uit verschillende landen en er staat een grote barbecue.

Line-up 28 augustus: Door Visser + band, The Vision of Johanna, Marnix Emanuel, Three Little Clouds, Pjotr, DeWolff, Sindicato Sonico

Line-up 29 augustus: Toffe Haan, The Switchbacks, Mell & Vintage Future, Bazzookas, Blackbird, Ruben Annink.
Alles over de line-up, het festival, de camping en de tickets is te vinden op www.terugnaartiengemeten.nl