Constructief HW wil zonnepanelen pal langs A29Constructief Hoeksche Waard stelt voor om zonnepanelen pal langs de A29 aan te leggen. Deze locatie levert de minste hinder op voor de natuur en omwonenden.

Met de plaatsing van zonnepanelen langs de snelweg wil Constructief Hoeksche Waard de huidige impasse doorbreken. Na veel commotie over gebrek aan inspraak parkeerde het college van B en W plannen voor zonnepanelen op de locatie Zonneweide in Heinenoord.

De A29 ligt ideaal ten opzichte van de stand van de zon, stelt fractievoorzitter Werner de Jong van Constructief Hoeksche Waard. Met een kleine verhoging van de berm aan weerszijden van de snelweg is dit volgens hem prima en effectief te realiseren. Hij ziet legio voordelen. “Met een kleine verhoging van de berm aan weerszijden is dit prima en effectief te realiseren. Alleen automobilisten zien de zonnepanelen en zullen daar geen bezwaar tegen kunnen en willen maken. Met de aanleg van verhoogde bermen houd je de fijnstof van het verkeer binnen de perken. Bovendien heb je dan meteen een geluidsscherm en ligt de snelweg uit het zicht. Al met al een goede landschappelijke invulling.”

In de prullenbak
De voormalige gemeente Binnenmaas koos eerder voor de locatie Zonneweide in Heinenoord. Niets staat de nieuwe gemeente Hoeksche Waard in de weg om deze plek definitief in de prullenbak te gooien, vindt De Jong. Hij wijst in dit verband op andere projecten in voormalige gemeenten van de Hoeksche Waard zoals de Korteweg bij Zuid-Beijerland, de bypass bij Klaaswaal en een gedeelte van het verkeerscirculatieplan voor Numansdorp. Ook deze plannen sneuvelden na de herindeling.

‘Participatieplank misgeslagen’
De gemeente zette de voorkeurslocatie in Heinenoord in de pauzestand, nadat uit onderzoek bleek dat alleen stakeholders hiervan op de hoogte waren, maar niet de omwonenden. Het is de bedoeling om deze omissie nu met een themabijeenkomst recht te zetten, maar dit schiet De Jong in het verkeerde keelgat. “De participatieplank wordt dan volledig misgeslagen. De locatie staat dan al vast en dat is toch het grote probleem. Inwoners moeten kunnen meedenken over de locatie.”