BoekStart interview met Colinda de Jongh

Wat is Boekstart precies en wat is jouw rol daar in?

BoekStart is een landelijk programma om voorlezen aan jonge kinderen te bevorderen waar alle bibliotheken aan mee doen. De BoekStartcoach bezoekt het consultatiebureau en geeft daar uitleg over BoekStart, de bibliotheek en het voorlezen. Dit ook ter preventie van laaggeletterdheid. In de Hoeksche Waard bezoeken we gewoonlijk drie vestigingen van het consultatiebureau, in Oud Beijerland Centrum, Mijnsheerenland en Numansdorp.

Wat vind je er zo leuk aan?

Het is leuk om met ouders in contact te komen en hun iets te vertellen over het belang van voorlezen. Als er een baby geboren wordt in de Hoeksche Waard krijgen de ouders een brief en een BoekStartbon via de gemeente. Met deze bon kunnen zij een gratis BoekStartkoffertje ophalen bij de bibliotheek. In het koffertje zitten twee boekjes en voorleestips. Ook zorgen we dan dat de baby meteen lid is van de bibliotheek, de ouders krijgen een rondleiding en kunnen meteen boekjes lenen en eventueel zich aanmelden voor BoekStartactiviteiten. Omdat sommige ouders de brief niet lezen of niet kunnen lezen is er met de BoekStartcoach op het consultatiebureau een extra contactmoment.

Hoe heeft corona impact op je werk als BoekStartcoach?

Omdat het bezoek van de BoekStartcoach aan het consultatiebureau nu niet verstandig is, zijn wij filmpjes aan het ontwikkelen om het voorlezen aan jonge kinderen op een andere manier onder de aandacht te brengen. Dit is een voorbeeld van zo’n filmpje :

Wie zijn de initiatiefnemers van BoekStart? Wat voor rol speelt de bibliotheek?

BoekStart is onderdeel van Kunst van Lezen, een initiatief van het ministerie van OCW, uitgevoerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. Onze Bibliotheek heeft al enige tijd BoekStart: we hebben in iedere bibliotheek een BoekStarthoekje met allerlei leuke boekjes en info. Ook organiseren we BoekStartactiviteiten in de Bibliotheek.

Wat voor soort activiteiten biedt de bibliotheek aan i.v.m. BoekStart?

In verband met corona ligt alles nu een beetje stil, bieden we alternatieven opties aan zoals online voorleesfilmpjes. Als het weer mag dan organiseren we verschillende activiteiten. Onder anderen maandelijks in Puttershoek en Oud Beijerland Centrum voorlezen en knutselen; de kindjes luisteren eerst naar een leuk verhaaltje en gaan daarna samen knutselen. Af en toe is er ook een poppenkast voorstelling. Daarnaast hebben we iedere maand wel een activiteit zoals peuteryoga. Dit wordt dan gegeven door Carla van Moeki voor ouder en kind en ook komt regelmatig Suze Bender een workshop ‘Muziek met Suze’ geven. Ook hebben we wel eens een workshop voor babygebaren gegeven, en nog veel meer. Er worden tijdens de lock down online dingen aangeboden, zoals voorlees- en poppenkastvideo’s. Alle activiteiten zijn terug te vinden op onze site: www.bibliotheekhoekschewaard.nl

Waarom is het goed om baby’s en peuters voor te lezen?

Als kinderen al vanaf jonge leeftijd worden voorgelezen leren zij meer woordjes dan kinderen dit niet voorgelezen zijn. Dat is gebleken uit onderzoek. Het verhoogt dus de woordenschat, maar door het voorlezen en ook door het zingen van liedjes krijg je ook een betere band met je kindje.

Heb je nog tips voor het voorlezen?

Naast boeken zijn er ook hele leuke websites zoals BoekStart.nl, Bereslim, Jeugdbibliotheek.nl, prentenboekeninalletalen.nl en natuurlijk de Boekstart app. Kijk dus eens op de website van BoekStart of van onze eigen bibliotheek (www.bibliotheekhoekschewaard.nl); ook daar is genoeg te vinden om digitaal naar boeken te luisteren in je eigen of andere taal. Kijk ook eens op de facebook- en instagrampagina van de Bibliotheek HW.

Neem voor meer informatie contact op met de BoekStartcoach Colinda de Jongh (cdejongh@debhw.nl)