Luuk Taal constante factor in Benelux-kampioenschap, weer tweede!

Karter Luuk Taal is een zekerheidje voorin. Dat bewees hij afgelopen zondag opnieuw tijdens de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Daar eindige het pas negenjarige talent uit Oud-Beijerland op de tweede plaats in het dagklassement van de Mini Parilla-klasse, net zoals tijdens de eerste ronde van de titelstrijd in maart.

Tuurlijk stapte Luuk zondag weer met een brede grijns van het podium. Hij had immers alwéér een beker gewonnen. Want tijdens de finale had hij een mindere start vanaf P4. “De vierde startplaats is aan de buitenkant van de baan en dat is best wel moeilijk starten”, zei Luuk. Dat hem dat toch gelukt was, was een bewijs van zijn strijdlust. “Ik dacht: ik wil een beker, ik wil een beker!”

Daarna bewees de rijder van topteam WJS Racing opnieuw hoe snel hij is. Hoewel hij door die mindere start een paar plaatsen was teruggezakt, had hij weldra het juiste tempo te pakken en met name halverwege de race liet hij zijn ware snelheid zijn. Na teruggereden te zijn naar de vierde plek reed hij een aantal ronden op die positie rond, zakte even terug naar de vijfde plek, knokte zich terug naar de vierde plaats en toen was hij los.

Luuk pakte even later de nummer drie, en nog iets later was ook de nummer twee aan de beurt. Daarna ging de getalenteerde Zuid-Hollander op jacht naar Jason Bralic, de leider in de wedstrijd. Die bleek uiteindelijk toch net wat te ver weg. Dat was natuurlijk jammer vond Luuk, maar het voert te ver om te zeggen dat hij daarvan baalde.

“Ik vond de race heel goed gaan”, zei hij triomfantelijk. “Alles ging goed behalve de start. Jason was gewoon net te ver weg. Ik ben heel blij. De vorige keer was ik ook tweede. Ik had natuurlijk eigenlijk gehoopt eerste te worden, maar tweede is ook goed. Het was ook ietsjes moeilijker vandaag dan de vorige ronde van het Benelux-kampioenschap in de regen. Vandaag was de baan droog en in het nat ben ik veel beter. Maar ik heb toch veel zelfvertrouwen opgedaan!”

Daar was met zo’n resultaat natuurlijk ook logisch. En ook in de heats had Luuk getoond dat hij bij de beste rijders van de zeer drukbezette klasse hoort. Daarin was hij achtereenvolgens knap als derde en tweede gefinisht. “Ik vond het gewoon een goed weekend, alleen jammer van de starts. In alle races had ik eigenlijk wel een rotstart. Dat kwam door de spanning denk ik.”

Dat hij in de eerste heat er nog in was geslaagd derde te worden, was een huzarenstukje, want door de mindere start was hij teruggevallen naar de elfde plek. “Ik werd bij de start naar buiten geduwd”, verklaarde hij. Daarna heb ik zo goed mogelijk gasgegeven.”

De volgende race van het Benelux-kampioenschap wordt eind juni op het circuit van Spa-Francorchamps gehouden. Wat hem daar te doen staat, wist Luuk wel: “Daar hoop ik te winnen natuurlijk!”

Luuk Taal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Gulf Oil, Gulf Nederland, Kia De Beer, Steengoed Ontwikkelt, Interfilling, Calex Holland, Havecon, Enjoy Apartments, Schaften Trucks, IFQS, IMT, Das_Kaiserblick, Voorwinden Groep, Zegwaard en Gezonde Praktijken.