De ‘Blitze’ allemansvriend van Opel

Na de GMC CCKW was de Opel Blitz van het modeljaar 1952 waarschijnlijk de bekendste vrachtwagen van de jaren vijftig en begin jaren zestig. Niet zoals de legendarische GMC, door als kipper ontelbare vrachten zand en grond te vervoeren, maar als de trouwe metgezel van heel veel kleine zelfstandigen en kleine bedrijven. Sommige van deze ondernemers zouden zelfs tot rond 1970 met hun ‘allemansvriend’ blijven rijden. Vele anderen bleven ook het merk Opel trouw en schaften in de loop van de jaren zestig zijn opvolger aan.

Dubbele inspiratie

De inspiratie voor dit boek is dubbel. Arie Pieters, de auteur rijdt zelf al zijn hele leven in auto’s van het merk Opel. En tijdens onderzoek voor eerdere boeken, ondermeer het boek ‘Herinneringen aan Jimmy’ (over de GMC CCKW) kwam hij er al snel achter dat veel vrachtwagenchauffeurs vroeger, in de jaren vijftig en ook nog in de jaren zestig hun ‘groot rijbewijs’ hadden gehaald in de Opel Blitz van het modeljaar 1952. Ook in de eigen familie en kennissenkring waren mensen die in deze lichte truck van Opel hadden gelest en/of hadden afgereden. Hoog tijd om eens in boekvorm stil te staan bij deze Opel Blitz, die zowel in thuisland Duitsland (toen nog West-Duitsland) als in ons land in de jaren vijftig uitgroeide tot best verkochte lichte vrachtwagen. Een hele prestatie, want de concurrentie uit o.a. Duitsland en Frankrijk was destijds niet mals.

‘Vriend’ van heel veel kleine zelfstandigen

In dit boek kijken we dus naar de hoogtijdagen van de populairste lichte vrachtwagen van de jaren vijftig: De Opel Blitz van het modeljaar 1952. De Blitz met de ‘ronde neus’ bleek in die periode voor veel kleine zelfstandigen de ideale vrachtwagen. Van kolenboer tot melkrijder en van groenteboer tot oud-ijzerhandelaar. En het was voor veel van deze vaak kleine bedrijven de eerste nieuwe vrachtwagen die zij aan konden schaffen na de Tweede Wereldoorlog. Wat dat betreft maakte hij dus op zijn eigen manier deel uit van de periode van wederopbouw. De Opel Blitz van “52 kwam ook prominent in beeld in de bekendste Nederlandse speelfilm uit de jaren vijftig: ‘Fanfare’ van Bert Haanstra. Dit is nog steeds de op één na best bezochte Nederlandse speelfilm aller tijden. In het boekje zijn ruim 20 foto’s van Hoeksche Waardse Blitzen opgenomen, ondermeer van de families Verrijp, Stolk, Koster, Bos en Bezuijen. ‘De ‘Blitze’ allemansvriend’ (89 pagina’s, 82 afbeeldingen, ISBN: 9789403622750) is gepubliceerd en te bestellen via self publishingplatform Mijnbestseller.nl. Prijs: €14,25. Bestellen is daarnaast ook mogelijk via de regionale boekhandel en tevens via geschiedenis-winkel.nl