VVD en CDA Zuid-Holland zeer bezorgd over gevolgen Nationaal Park NLDelta

VVD en CDA in Zuid-Holland willen exact weten wat het betekent als een enorm gebied in het zuiden van de provincie wordt aangewezen als `Nationaal Park Nieuwe Stijl´. Beide partijen vrezen dat de nieuwe status van deze `NLDelta´ enorme gevolgen zal hebben voor inwoners en ondernemers.

“Ik maak me echt grote zorgen”, zegt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse. “Het klinkt allemaal heel sympathiek: de natuur beschermen en tegelijkertijd economie en leefbaarheid bevorderen. Maar dit gaat om een gebied van Gorinchem tot de westkust van Goeree-Overflakkee. Daar wonen 900.000 mensen, er zijn industrieterreinen en havengebieden. Als dat plotseling juridisch een Nationaal Park wordt, kunnen de gevolgen gigantisch zijn.”

“Het plan is erg ambitieus”, stelt CDA-Statenlid Michel Rogier. “Nu worden er alleen natuurorganisaties bij betrokken. Inwoners staan buitenspel, net als boeren, vissers en andere ondernemers. Zij vragen zich af of we straks bijvoorbeeld nog wel woningen mogen bouwen en wegen mogen aanleggen. Alle vragen moeten echt glashelder beantwoord worden voor wij akkoord kunnen gaan.”

VVD en CDA hebben de provincie om opheldering gevraagd. Beide partijen zijn er groot voorstander van om de prachtige Zuid-Hollandse natuur te beschermen, maar een gebied met 20 gemeenten in één keer als Nationaal Park aanwijzen lijkt daarvoor niet bepaald de ideale oplossing.