Van afval tot kunst

‘Hoe mooi zou het zijn als mensen hun afgedankte spullen terug willen kopen nadat wij er iets moois van hebben gemaakt?’

Toen op 7 maart vorig jaar het Circulair Ambachtscentrum Hoeksche Waard van start ging, wist niemand dat er een jaar lang zo weinig gedaan zou kunnen worden. Dat was een enorme teleurstelling voor iedereen die aan de basis van het project stond. Nu de maatregelen ietsje versoepelen en de voorjaarsschoonmaak bij veel mensen begint te kriebelen, kunnen inwoners van de Hoeksche Waard hun afgedankte spullen weer duurzaam inleveren bij de milieustraat van de RAD. In de wetenschap dat een deel ervan een tweede leven krijgt. ‘We staan te popelen om weer aan de slag te gaan’, aldus Dennis Happé, een van de initiatiefnemers van het Circulair Ambachtscentrum Hoeksche Waard en kunstenaar.

Van afval tot kunst

‘Bij de milieustraat van de RAD komen veel producten binnen die nog best een tweede ronde mee kunnen’, vertelt Dennis Happé. ‘Met het project ‘Samen Circulair’ zorgen de vrijwilligers ervoor dat deze producten niet tussen het afval terechtkomen, maar apart worden gehouden voor een opknapbeurt. Deze spullen worden dan gerepareerd of omgevormd tot nieuwe, hippe, producten. Ik kijk bovendien of we kunst kunnen maken met afgedankte spullen. Daarna krijgen ze een nieuwe eigenaar via verkoop in bijvoorbeeld kringloopwinkels.’

Weer aan de slag

‘We kunnen nog niet met veel mensen aan het opknappen en omvormen werken, maar kunnen wél al inzamelen en met een paar vrijwilligers kijken naar de mogelijkheden die spullen bieden’, vervolgt Happé. ‘Voor vrijwilligers is het fijn dat ze weer echt aan de slag kunnen, voor ons, als initiatiefnemers, is het fijn dat we eindelijk kunnen laten zien waar het project voor staat en voor Hoeksche Waarders is het fijn dat ze weten dat hun spullen een goede bestemming krijgen. Zo snijdt het mes aan alle kanten. Bij de RAD kun je bovendien alleen op afspraak terecht en zijn er dus nooit te veel mensen. Daarom kunnen we nu weer veilig beginnen.’

Zaterdag ging de hernieuwde inzameling van start en werden al meteen mooie spullen ingezameld. Lampen, stoelen, kastjes, allemaal huisraad waar Happé mogelijkheden in ziet: ’Hoe mooi zou het zijn als mensen die zo’n lamp wegdoen omdat ze erop uitgekeken zijn, of omdat het een beetje gammel is geworden, het eigenlijk terug willen kopen als ze zien dat wij er met een hippe opknapbeurt een ontzettend kunstzinnig designitem van hebben gemaakt? Dan is de kringloop helemaal rond! En dat is precies waar Samen Circulair voor staat.’

Samenwerkingsverband

Het project ‘Samen Circulair’ is een initiatief van Welzijn Hoeksche Waard, gemeente Hoeksche Waard, RAD en Denns Werk. Provincie Zuid-Holland ondersteunt het project met een bijdrage uit het gebiedsprogramma Hoeksche Waard. Vanaf 27 februari zijn vrijwilligers van het Circulair Ambachtscentrum op zaterdagochtenden aanwezig bij de milieustraat van de RAD om spullen in te zamelen. Bezoek aan de milieustraat is alleen mogelijk na vooraf een reservering gemaakt te hebben via de app RAD HW of de website: www.radbv.nl. Voor meer informatie over het Circulair Ambachtscentrum Hoeksche Waard kunt u terecht op www.samencirculairhw.nl, óók als u vrijwilliger wilt worden.