Podiumplaats voor karttalent Luuk Taal in internationaal topveld in Valencia

VALENCIA – De beker waar hij zo hard voor gevochten had, was net zo groot als de rijder zelf. Luuk Taal was er maar wat trots op. Zo trots dat hij de trofee de hele tijd op zijn schoot hield in het vliegtuig en daarna in de auto op de reis naar huis. Het karttalent uit Oud-Beijerland was zondag derde geworden in de Mini Parilla-klasse tijdens de Winter Cup in Valencia.

Het was voor Luuk zijn eerste race voor het team van Fusion Racing en meteen de eerste grote internationale race van dit jaar. “Ik geloofde in mezelf, maar dit had ik niet verwacht”, zei het jonge talent bij zijn terugblik op een ‘crazy week’. “Het was allemaal nieuw. Ik moest een voor mij nieuw circuit leren kennen, een nieuw team en een nieuwe kart, een Exprit.”

Hij werd bij het team in ieder geval hartelijk welkom geheten. “Ik kwam er in een warm bad terecht. Ik krijg er goede begeleiding, met name op het gebied van data.” En omdat het een Brits team betrof, kon hij en passant ook schaven aan zijn Engels. Dat ging hem wonderwel goed af.

Wel zo handig trouwens, want met zijn Britse monteur moest hij ook in het Engels communiceren en voor relatief lange tijd. Want een week voor de Winter Cup was Luuk al naar het Spaanse circuit afgereisd om er een weekend lang keihard te trainen. “Dat deed ik samen met Jake Walker, mijn monteur. We noemen hem spaghettiman, omdat hij zo dun is. Ook waren er twee teamleden voor de data.”

Zijn eerste indruk van het circuit was goed. “De baan is heel erg spectaculair en leuk. We hadden er de eerste collectieve test. Daarna moest ik op maandag en dinsdag leren voor school. Toen begon op woensdag het trainen weer.” Tijdens de kwalificatie op vrijdag werd hij laat de baan op gestuurd in de hoop een perfecte positie te vinden. “Toen was er nog maar 1.40 minuten te gaan. Ik had jammer genoeg maar één rondje in het verkeer.”

Zodoende kwalificeerde hij zich enigszins teleurstellend als negende in zijn groep. Maar niet getreurd, want in de heats liet hij zijn ware snelheid zien. Hij denderde daarin achtereenvolgens naar de vierde, zesde en vierde plaats. De resultaten leverden Luuk de zesde startplaats op voor de prefinale.

“De prefinale op een opdrogende baan ging heel goed. Eerst raakte ik in gevecht die Raul Zunzarren, die spinde. Daarna raakt ik met mijn concurrent Sandro Perez in gevecht. Ik kon op hem inlopen en ik pakte zijn slipstream. Toen moest ik mijn teamgenootje Sascha van ’t Pad Bosch zien in te halen, maar hij en de jongen op kop waren iets te snel en zo eindigde ik op P3.”

Die klassering betekende dat hij in de finale als derde mocht starten. De finale werd verreden in de stromende regen. Listige omstandigheden dus, maar daar wist Luuk wel raad mee. Na de eerste bocht verloor hij nog wel een plaatsje, maar die had hij weldra terug veroverd. Opnieuw waren de twee vooraan net iets te snel en zo kwam Luuk ook in de finale als derde voorbij het zwartwit geblokt.

“Ik dacht: ‘Yes, ik heb het gehaald, ik heb het geflikt in mijn eerste race van het seizoen: een podiumplaats’. De beker die ik kreeg is net zo groot als ik. Ik heb de finale nu al 300 keer terugkeken. Maar nu even ontspannen.”

Inderdaad, even maar. Want komend weekeinde wacht hem alweer zijn volgende uitdaging. Dan verschijnt hij als rijder van WJS Racing op het circuit van Mariembourg aan de start van de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Twee weken daarna mag hij zich opnieuw melden op de Zuid-Belgische baan. Dan voor de eerste ronde van de IAME Euro Series. Luuk keek ernaar uit. “Ik wil heel graag met het seizoen beginnen. Ik heb er echt heel veel zin in!”

Luuk bedankt WJS Racing, Willem Jan Schoots, zijn moeder voor het lesgeven tijdens zijn verblijf in het buitenland, zijn vader voor het scherpstellen op de race, zijn sponsoren, en zeker ook zijn school OSB De Klinker die hem dispensatie geeft om wedstrijden in het buitenland te kunnen rijden.

Luuk Taal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Gulf Oil, Gulf Nederland, Kia De Beer, Steengoed Ontwikkelt, Interfilling, Calex Holland, Havecon, Enjoy Apartments, Schaften Trucks, IFQS, IMT, Das_Kaiserblick, Voorwinden Groep, Zegwaard en Gezonde Praktijken.