Niet iedereen kan een mondkapje dragen

In Nederland geldt in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht. Bijvoorbeeld in winkels, het openbaar vervoer of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een beperking. Sommige mensen hoeven geen mondkapje te dragen op plekken waar dat verplicht is.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

mensen met een (chronische) longaandoening;
mensen met begeleiders die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie zoals liplezen of;
mensen die vanwege een beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen.

Zij hebben soms te maken met onbegrip vanuit hun omgeving, of worden hier op een vervelende manier op aangesproken. Het is goed om u te realiseren dat het niet dragen van een mondkapje een medische reden kan hebben. Mensen die tot deze groep horen, moeten wel bij een handhaver kunnen aantonen waarom ze geen mondkapje kunnen dragen. Ook mogen ze in dat geval – als dat wel mogelijk is – een faceshield dragen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl.