Lezers blij met vijfduizend boekentasjes

Hoeksche Waard – De Bibliotheek bezorgde deze week het 5000ste verrassingstasje aan huis. Alle leden van de Bibliotheek Hoeksche Waard konden en kunnen tijdens de lockdowns gewoon blijven lezen. Wie een boek reserveert of een verrassingstasje online bestelt, kan het gewoon ophalen bij de bibliotheek of het wordt thuisbezorgd. Een klein legertje bibliotheekmedewerkers fietst met fietstas en boeken langs alle opgegeven huisadressen.

Iedereen die lid is kan online via een formulier op de website of via de telefoon een verrassingstas aanvragen. Geef je favoriete genre aan, dan krijg je een tas met vier boeken in je lievelingscategorie. En voor de jeugd kan dat natuurlijk ook. In bijna alle dorpskernen zijn enthousiaste bibliotheekmedewerksters die de leners graag een plezier doen. Dus ze springen op de fiets, hangen het tasje aan de voordeur en zijn soms al weg voor de deur open gaat. Voor leners die ver in het buitengebied wonen, wordt het bedrijfsautootje van de Bibliotheek Hoeksche Waard ingezet.

Al bij de eerste lockdown in maart vorig jaar maakte de Bibliotheek Hoeksche Waard in samenspraak met het RIVM de spelregels. Onder bepaalde voorwaarden mocht de Bibliotheek Hoeksche Waard verrassingstassen rondbrengen: gebruik nieuwe tasjes, laat de medewerkers handschoenen dragen bij het inpakken, maximaal twee collega’s op één locatie. En hanteer de gebruikelijke regels, zoals afstand houden, handen wassen, binnen blijven bij klachten. Er is wekelijks ruggenspraak met het RIVM.

Tegelijkertijd zette De Bibliotheek Hoeksche Waard de volle PR in. Via Social Media, de website, de digitale nieuwsbrief, lokale media en mond-op-mond werd uitgelegd aan leners dat ze gewoon konden blijven lezen. Ook werden Welzijn Hoeksche Waard en de communicatiekanalen van de Gemeente HW ingeschakeld. Veel spin-off had ook de brief naar de scholen, waardoor ouders met kinderen de tip thuis kregen: vraag een tas met boeken aan.

Enkele locaties van de Bibliotheek Hoeksche Waard zijn nog open als afhaalpunt voor het ophalen van reserveringen en verrassingstassen, maar er wordt ook flink rondgefietst en rondgereden door de medewerkers. Die zien veel blije gezichten en krijgen veelal te horen hoe tevreden de mensen zijn dat ze nog steeds boeken kunnen lezen. De 5000ste klant die een verrassingstas kreeg, een 90 jarige lezeres uit Oud-Beijerland, ontving een feestelijk bosje bloemen bij de boeken. Ze kijkt steeds erg uit naar de verrassingstas, omdat het lezen haar vreugde geeft in deze moeilijke periode.