Fotoboek: ‘Inzoomen op Puttershoek in vroeger tijden’

Van de hand van auteur Arie Pieters is deze week een volgende boekje verschenen in de ‘Inzoomen op…’ serie. Ditmaal ligt de focus op Puttershoek, het dorp van vroeger natuurlijk de suikerfabriek, maar ook van schaatsheld Kees Verkerk, korenmolen de Lelie en het al decennia geleden verdwenen Weverseinde.

Het boek kwam mede tot stand na verzoeken van kennissen van de auteur. Hun insteek was dat er inmiddels veel oude panden in hun dorp verdwenen zijn en dat het mede daarom goed was om aandacht te schenken aan Puttershoek. In dit boek kijken we specifiek naar Puttershoek tussen 1900 en 1975. Middels een kleine 110 afbeeldingen reizen we terug in tijd toen o.a. de suikerfabriek, Weverseinde, stoomgemaal ‘t Hooft van Benthuizen en de Hofstede ‘Rustenburg’ er nog waren. Maar ook de naoorlogse nieuwbouw komt middels een twintigtal foto’s aan bod en uiteraard komen ‘café Verkerk’ en schaatsheld Kees Verkerk voorbij in dit boek. En net als in de eerdere ‘Inzoomen op…’ boekjes is er ook weer letterlijk ingezoomd op meerdere oude afbeeldingen.

Inzoomen op mensen, huizen, auto’s en schepen

De onderliggende doelstelling van de ‘Inzoomen op….’ boeken is mede om ook de lezers aan het denken te zetten. Wat en wie komen er in beeld?, als we letterlijk in gaan zoomen op oude foto’s. Kunnen we nu misschien mensen herkennen die ‘zomaar’ ergens op straat stonden? Van wie is toch die auto die nu goed zichtbaar wordt, of zijn die schepen in de haven rond 1965-1970? En wat voor details zien we nog meer, bijvoorbeeld versieringen aan gevels of reclame via emaille reclameborden. Naast verdwenen panden komt natuurlijk ook historie voorbij die wij nog steeds kunnen bewonderen in het dorp, zoals de unieke huisjes aan de Westhavenzijde en korenmolen de Lelie. ‘Inzoomen op Puttershoek in vroeger tijden’ (119 pagina’s, ISBN: 9789403620015) is gepubliceerd via het self-publishing platform Mijnbestseller.nl. Het boek is uiteraard online te koop/te bestellen bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,75. Daarnaast is het te bestellen via de regionale boekwinkels en vanaf 7-3-2021 ook via Geschiedenis-winkel.nl